Kitchen Lab: Τι μας μαγειρεύει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης;

0
kitchen-lab:-Τι-μας-μαγειρεύει-σήμερα-ο-Άκης-Πετρετζίκης;

Συνταγές με αέρα φίνο και ταξιδιάρικο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 03 και την Κυριακή 04 Απριλίου, στις 16:40.

Και τα τρία πιάτα του μενού του Σαββάτου είναι φαγητά που τα συναντάμε στα πιο hot spots για brunch ή για φαγητό σε κάποιο ταξίδι σε μια Ευρωπαϊκή πόλη. Τώρα που τα ταξίδια μας έχουν λείψει πιο πολύ από ποτέ μπορούμε να φέρουμε αέρα Ευρώπης στο σπίτι μας μέσα από το φαγητό.

  • VIRAL ΕΙΔΗΣΗ: Η Φάρμα: Η σκληρή μονομαχία, ο νέος αρχηγός, οι δύο υπηρέτες και ο μεγάλος… καβγάς!

Το σαββατιάτικο μενού ανοίγει με σπαράγγια με αβγά ποσέ και σάλτσα hollandaise, ένα πιάτο πολύ ιδιαίτερο, πολύ γκουρμέ, πολύ υγιεινό. Η διαδικασία ξεκινάει με τα σπαράγγια, από τα οποία ο Άκης κόβει το σκληρό σημείο στο κοτσάνι και τα μεταφέρει σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά, όπου βράζει για 3-5 λεπτά. Αφαιρεί με μια τρυπητή κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό, μεταφέρει σε απορροφητικό χαρτί και αφήνει στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ξύδι και με μια κουτάλα δημιουργεί μια δίνη στο νερό. Ρίχνει δύο αβγά και βράζει για 4-5 λεπτά.

Στην συνέχεια, ετοιμάζει την Hollandaise, λιώνοντας αρχικά βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζει 2 κρόκους, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και χτυπάει να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτει αργά το καυτό βούτυρο και συνεχίζει να χτυπάει μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.

Για το σερβίρισμα βάζει τα σπαράγγια σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και απλώνει λίγο λιωμένο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετεί από πάνω τα αβγά ποσέ και απλώνει την hollandaise. Βάζει πιπέρι, θυμάρι και σερβίρει.

Μακαρονάδα με παντζάρια και σάλτσα ροκφόρ ακολουθεί για το κυρίως γεύμα.Ξεκινάει κόβοντας τα παντζάρια σε κομμάτια και τα απλώνει σε ένα ταψί. Κόβει ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο σε κομμάτια, και τα βάζει στο ταψί. Ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνει για 20-30 λεπτά. Όσο ψήνονται τα παντζάρια, βράζει τα σπαγγέτι για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και ετοιμάζει τη σάλτσα.

Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζει κρέμα γάλακτος, θυμάρι, ρίγανη και αφήνει να βράσει για 2-3 λεπτά και να συμπυκνωθεί. Προσθέτει ροκφόρ τριμμένο ή σε μικρά κομμάτια και ανακατεύει για 1-2 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει.

Μεταφέρει τα σπαγγέτι, ανακατεύει καλά και αφαιρεί από τη φωτιά. Σερβίρει με τα λαχανικά από το ταψί, κομμάτια από το ροκφόρ, ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.

Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει ένα αγγλικό κέικ πάρα πολύ αφράτο, το Victoria Cake.Για τα παντεσπάνια, ο Άκης βάζει στον κάδο του μίξερ βούτυρο και ζάχαρη και χτυπάει με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα. Βάζει λίγο αλεύρι και συνεχίζει να χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτει 5 αβγά και γάλα, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ βάζει αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και ανακατεύει. Μεταφέρει το αλεύρι στο μίξερ, προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα.

Αφαιρεί τον κάδο από το μίξερ, ανακατεύει με μια μαρίζ, μοιράζει το μείγμα σε δύο φόρμες βουτυρωμένες και αλευρωμένες, ψήνει για 30-35 λεπτά, αφαιρεί και αφήνει να κρυώσουν.

Για τη σύνθεση, βάζει το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνει μαρμελάδα φράουλα με άρωμα μπισκότο. Χτυπάει στο μίξερ φυτική κρέμα με ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί και μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτει το παντεσπάνι με τη φυτική σαντιγί και τοποθετεί από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. Πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και σερβίρει με σαντιγί και δυόσμο.

ΠΗΓΗ: