Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία! Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό

4
eurogroup:-Έκλεισε-η-συμφωνία!-Άμεσα-διαθέσιμα-500-δισ.-ευρώ-για-τον-κορονοϊό

Μετά από ένα… ηχηρό ναυάγιο, μετά από “οργιώδεις” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία. “Ένεση” ρευστότητας… τώρα, αλλά “πέρασε” της Ολλανδίας και “άκυρο” στα κορονοομόλογα. Πώς ήρθε η συμφωνία και τι περιλαμβάνει.

Το newsit.gr σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για το τι συνέβαινε απόψε, Πέμπτη 09.04.2020, σχετικά με το Eurogroup.

Μετά το “ναυάγιο” της περασμένης εβδομάδας, το ρεπορτάζ έλεγε πως το παρασκήνιο… οργίαζε και οι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να μην ξεκινήσουν την τηλεδιάσκεψη αν πρώτα δεν τα είχαν βρει, τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Click4more: Έτσι ήρθε η συμφωνία στο Eurogroup! Παρασκήνιο και πρώτες αντιδράσεις

Οι ίδιες πληροφορίες του newsit.gr ανέφεραν πως αν κατάφερναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να “γεφυρώσουν” το χάσμα και η συνεδρίαση ξεκινούσε, τότε θα ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί κιόλας.

Όπερ και εγένετο, καθώς σε λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, βγήκε ο… λευκός καπνός.

Χειροκροτούσαν!

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπως έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter.

Meeting ended with ministers clapping. Press conference in 15 minutes pic.twitter.com/OnZFAzzsDr

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Excellent accord entre ministres des Finances européens sur la réponse économique au #Coronavirus : 500 milliards d’euros disponibles immédiatement. Un fonds de relance à venir. L’Europe décide et se montre à la hauteur de la gravité de la crise.

— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) April 9, 2020

Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 27 κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση ύψους 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, η οποία μάλιστα μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου.

Επίσης περιλαμβάνει πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

“Όχι” στα κορονοομόλογα – Ξεκάθαρος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Να σημειωθεί εδώ πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έδωσε… σαφή ενημέρωση μέσω Twitter, λέγοντας πως η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο».

Click4more: Eurogroup: Η «ακτινογραφία» του Σταϊκούρα – Τι σημαίνει και τι προσφέρει η συμφωνία

«Οι τελευταίες μέρες ήταν εντατικές, αλλά επιτύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup σήμερα. Έχουμε συνάψει λογικές συμφωνίες για τις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο τραπέζι που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν το υγειονομικό κόστος, θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους μας. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση των εθνικών μας οικονομιών», ανέφερε σε μια σειρά από tweets ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Wopke Hoekstra.

«Ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα κορονοομόλογα. Πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την Ολλανδία», πρόσθεσε.

1/6 After long and intense conversations the last couple of days, the #Eurogroup came to a good conclusion today. We made sensible agreements together for Europe and the NL to face the #coronacrisis. pic.twitter.com/2u33trWJgp

— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) April 9, 2020

«Επιπλέον, συμφωνήσαμε για πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας, στήριξη της αγοράς εργασίας μας στο MFF και πρόσθετη υποστήριξη για ιατρική υποστήριξη σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης στο οποίο οι χώρες μπορούν να συνεισφέρουν εθελοντικά. Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα οικοδομήσουμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα ισχυρό και ευαίσθητο σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», κατέληξε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Την είδηση για συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι

#Eurogruppo ha trovato l’accordo. Un pacchetto di dimensioni senza precedenti per sostenere il sistema sanitario, la cassa integrazione, la liquidità alle imprese e il Fondo per un piano di rinascita. L’Europa è #solidarietà

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) April 9, 2020

Αυτό που μένει είναι να γίνει η συνέντευξη Τύπου, ώστε να ανακοινωθεί συγκεκριμένα τι περιλαμβάνει η συμφωνία που “έκλεισαν” οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί το δραματικό μήνυμα του Μάριο Σεντένο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, που έδινε τον τόνο: Συμφωνούμε μαζί, ή βουλιάζουμε μαζί!

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

ΠΗΓΗ: