«Η Δύση άργησε να αντιδράσει μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού»

1
«Η-Δύση-άργησε-να-αντιδράσει-μπροστά-στην-απειλή-του-κορωνοϊού»

Oι οικονομίες της Δύσης αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού «λίγο πιο ελαφρά» σε σύγκριση με τις χώρες της Ασίας, όπως υποστηρίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ραγκουράμ Ρατζάν.

Σύμφωνα με τον κ. Ρατζάν, οι οικονομίες της Δύσης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας έως και 6% φέτος. Η προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων σε επιχειρήσεις, εργοστάσια και καταστήματα λιανικής έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες.

Οι δηλώσεις του κ. Ρατζάν διατυπώνονται την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζειύφεση βαθύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30.

«Νομίζω ότι η Δύση, επειδή δεν είχε την άμεση εμπειρία μιας σοβαρής πανδημίας αντιμετώπισε λίγο πιο ελαφρά την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Ρατζάν σε συνέντευξή του στο BBC.

«Είναι πολύ εύκολο να δείχνει κανείς με το δάκτυλο μετά τα γεγονότα, αυτό όμως που εννοώ είναι ότι οι χώρες της Ανατολικής Ασίας είχαν την εμπειρία σοβαρών πανδημιών», εξηγεί ο κ. Ρατζάν, που είχε ασκήσει καθήκοντα διοικητή στην κεντρική τράπεζα της Ινδίας.

Για την Ινδία ειδικότερα, προειδοποιεί ότι η χώρα διαθέτει «περιορισμένα εργαλεία» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεδομένης της πυκνότητας του πληθυσμού.

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ: