Κορονοϊός: Στοιχεία που προβληματίζουν για την ενδοοικογενειακή βία! Το τηλεφώνημα γυναίκας που δύσκολα θα ξεχάσουν

2
Κορονοϊός:-Στοιχεία-που-προβληματίζουν-για-την-ενδοοικογενειακή-βία!-Το-τηλεφώνημα-γυναίκας-που-δύσκολα-θα-ξεχάσουν

Η ώρα είναι 04.30 τα ξημερώματα. Ο ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων στο Ηράκλειο, δέχεται ένα ακόμα τηλεφώνημα.

Είναι μια γυναίκα από το Ηράκλειο που λέει έντρομη στην Ελένη Γερακάκη, την ψυχολόγο του ξενώνα, τις δυσκολίες που βιώνει στο πλευρό του άνδρα της, την περίοδο αυτή της καραντίνας, όταν ξαφνικά και βίαια, η επικοινωνία διακόπτεται. Ο άνδρας της το αντιλαμβάνεται. Της παίρνει από τα χέρια το τηλέφωνο ή τραβάει τα καλώδια. Κανείς δε γνωρίζει τι από τα δύο συνέβη, μιας και η γυναίκα δεν επικοινώνησε ποτέ ξανά με τον ξενώνα. Πριν από αυτό ο άνδρας φωνάζει έντονα, ενώ τα παιδιά μέσα από το δωμάτιο κλαίνε και ουρλιάζουν.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά τηλεφωνήματα που δέχεται ο ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί, αποδεικνύοντας ότι ο περιορισμός στο σπίτι μπορεί να αποβεί γρήγορα μια κατάσταση υψηλού κινδύνου για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Τραγικές φιγούρες, οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα της βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον που ζουν αποκλεισμένοι.

Στατιστικά στοιχεία που προβληματίζουν

Τα στατιστικά και αυτή τη φορά δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται μία κατακόρυφη αύξηση στους αριθμούς των καταγγελιών για περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που αγγίζει το 30%».

Για τα περιστατικά αυτά, αλλά και το τι θα πρέπει να πράξουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε τέτοιου είδους καταστάσεις, μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη, παραθέτοντας στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό, με την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία παγκόσμια , στη χώρα μας αλλά και στην Κρήτη, να έχει «ανοσία» και «ιδιαίτερες αντοχές» στον κορωνοϊο.

Πιο έντονο το φαινόμενο την εποχή του κορονοϊού

Τα διαθέσιμα στοιχεία κατά την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού, ενισχύουν την άποψη ότι το φαινόμενο της κακοποίησης δείχνει να είναι πιο έντονο, καθώς η κοινή συμβίωση θύτη και θύματος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.

Καθημερινά, πολλές γυναίκες απευθύνονται στις γραμμές του Φορέα του οποίου ηγείται η κ. Παχιαδάκη, οι οποίες να σημειωθεί,  είναι ανοιχτές όλο το 24ωρο.

Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους, για να εκθέσουν το πρόβλημά τους, είναι συχνά πολύ μικρό, καθώς η ξαφνική παρέμβαση του θύτη, ανακόπτει τις προσπάθειές τους.

Πηγή: cretapost.gr

ΠΗΓΗ: