ΗΠΑ : «Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση»

2
ΗΠΑ-:-«Η-αγορά-εργασίας-βρίσκεται-σε-ελεύθερη-πτώση»

Ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αιτήσεις για παροχές ανεργίας πιθανότατα κατέληξε σε υψηλό ρεκόρ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, καθώς οι αρχές επέβαλαν περισσότερα μέτρα παραμονής στο σπίτι για να περιορίσουν την πανδημία του κοροναϊού, η οποία λένε οι οικονομολόγοι ότι έσπρωξε την οικονομία σε ύφεση.

Η εβδομαδιαία έκθεση της Πέμπτης για την ανεργία της εβδομάδας από το Τμήμα Εργασίας, που περιλαμβάνει τα πιο επίκαιρα στοιχεία για την υγεία της οικονομίας, αναμένεται να δείξει ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 3,3 εκατομμύρια που αποτέλεσε «ρεκόρ» της προηγούμενης εβδομάδας.

Ενδεχομένως θα ενισχύσει τις απόψεις των οικονομολόγων ότι η μεγαλύτερη ιστορικά ανάπτυξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ πιθανώς έληξε τον Μάρτιο.

Περισσότερο από το 80% των Αμερικανών βρίσκεται υπό κάποια μορφή καραντίνας, ποσοστό πιο αυξημένο σε σχέση με το 50% πριν από δύο εβδομάδες, αφήνοντας τα πολιτειακά γραφεία απασχόλησης να κατακλύζονται από μια τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων.

«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ντακό, επικεφαλής οικονομολόγος των Η.Π.Α. στην Oxford Economics στη Νέα Υόρκη.

«Η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα καραντίνας και το γεγονός ότι πολλές πολιτείες δεν έχουν ακόμα μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες ποσό των αιτήσεων υποβολής αιτήσεων ανεργίας δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας πιθανότατα έφτασαν σε μια εποχικά διορθωμένη τιμή των 3,50 εκατομμυρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα των οικονομολόγων του Reuters.

Εκτιμάται ότι ήταν ύψους 5,25 εκατομμυρίων. Τα στοιχεία των αιτήσεων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, καθώς πολλές κρατικές υπηρεσίες απασχόλησης ανέφεραν προκλήσεις για την επεξεργασία των αιτήσεων.

Οι αιτήσεις για παροχές ανεργίας ανήλθαν στις 665.000 κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2007-2009, κατά την οποία χάθηκαν 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η χώρα θα πρέπει να δεχθεί ότι οι άνεργοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αναφέροντας εν μέρει το ιστορικό δημοσιονομικό πακέτο ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο Πρόεδρος Donald Trump την περασμένη Παρασκευή και τη χαλάρωση για τους εργαζόμενους να αναζητήσουν οφέλη από τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι που δεν είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να ζητήσουν επιδόματα ανεργίας είναι πλέον επιλέξιμοι.

Επιπλέον, οι άνεργοι θα λαμβάνουν έως και 600 δολάρια την εβδομάδα για διάστημα έως και τέσσερις μήνες, ποσό που ισοδυναμεί με 15 δολάρια ανά ώρα για 40 εργάσιμες εβδομάδες.

Συγκριτικά, ο κατώτατος μισθός με κυβερνητική εντολή είναι περίπου στα 7,25 δολάρια την ώρα και η μέση πληρωμή για παροχές ανεργίας ήταν περίπου 385 δολάρια ανά άτομο τον μήνα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Γιατί να δουλεύει κανείς όταν είναι καλύτερα να μη δουλεύει από οικονομική άποψη και από άποψη υγείας;» είπε ο Sung Won Sohn, καθηγητής οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Άντζελες.

Πηγή: reuters.com

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΗΓΗ: