Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς στο Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού

1
Η-Επιτροπή-Εσωτερικής-Αγοράς-στο-Ευρωκοινοβούλιο-θα-συζητήσει-τις-επιπτώσεις-του-κορονοϊού

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την αυριανή συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, Petra De Sutter (Πράσινοι, Βέλγιο) επεσήμανε ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού, πολλά κράτη μέλη έχουν επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, τόσο με το κλείσιμο των συνόρων όσο και με την απαγόρευση εξαγωγών ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Παρεμποδίζεται επίσης η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και άλλων απαραίτητων υπηρεσιών. Χρειάζεται άμεση και συνεχής δράση για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών θα συζητήσει με τον επίτροπο Breton, την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τη διαχείριση των συνόρων, ιδίως τη θέσπιση των λεγόμενων ‘πράσινων λωρίδων’ ελεύθερης διέλευσης.

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή της 23ης Μαρτίου που έστειλε η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς στην εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής Margrethe Vestager (Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή) και στους επιτρόπους Thierry Breton (Εσωτερικής Αγοράς) και Didier Reynders (Δικαιοσύνης), καθώς και στην Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν την ανάληψη περισσότερων δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ακυρώσεις ταξιδιωτικών κρατήσεων ή κακές εμπορικές πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, για παράδειγμα με την πώληση απομιμήσεων προϊόντων που βρίσκονται σε ζήτηση και την εμφάνιση περιστατικών αισχροκέρδειας. Αυτά είναι θέματα στα οποία πρέπει να αντιδράσουν όπως λένε, για το καλό των πολιτών και των καταναλωτών, αντί να τα παραμελήσουν μέχρι να περάσει η κρίση.

Για παράδειγμα να ασκηθεί δημοκρατικός έλεγχος στη χρήση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τα κράτη και την Επιτροπή στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό.

«Αν και ο περιορισμός του κινδύνου για την υγεία είναι και πρέπει να παραμείνει υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θεμελιώδη δικαιώματά όπως η ιδιωτική ζωή δε θα θυσιαστούν. Αυτό ακριβώς είναι που μας ξεχωρίζει από άλλες ηπείρους, με κρίση ή χωρίς» επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε. «Από την άλλη, κάποιες νομοθετικές προτάσεις που εξετάζει να υποβάλει η Επιτροπή ή αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναβληθούν. Για το λόγο αυτό, θα συζητήσουμε με τον επίτροπο πιθανές αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και καθυστερήσεις σχετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο αρμοδιότητας της επιτροπής μας, για να οργανώσουμε εκ νέου το έργο μας όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος για την υγεία μας».

ΠΗΓΗ: