Βεβαιώσεις μετακίνησης: Νέος κωδικός 7 για “ανάκτηση ενέργειας μπαταρίας οχήματος”

5
Βεβαιώσεις-μετακίνησης:-Νέος-κωδικός-7-για-“ανάκτηση-ενέργειας-μπαταρίας-οχήματος”

Η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων που έχει επιβληθεί από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Ορισμένοι είδαν έως και… φωλιές πουλιών σε καθρέφτες και αεροτομές, λόγω της παρατεταμένης ακινησίας του αυτοκινήτου τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παραπονούνται για απώλεια αέρα στα ελαστικά αλλά και καταστροφή της μπαταρίας.

Μετά από χιλιάδες σχετικά παράπονα στα social media αλλά και την παρέμβαση της Ένωσης Απανταχού Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ελλάδας προς την κυβέρνηση, υιοθετήθηκε ένας ακόμα κωδικός που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις εξαιρέσεων του περιορισμού των μετακινήσεων.

Έτσι από σήμερα, 1η Απριλίου 2020, στο https://forma.gov.gr/ και στις περιπτώσεις των βεβαιώσεων μεμονωμένης μετακίνησης (Τύπου Β) θα υπάρχει και ο αριθμός 7, που αφορά την “Ανάκτηση ενέργειας μπαταρίας οχήματος”. Επιτρέπεται δηλαδή η κίνηση κάθε οχήματος για τον παραπάνω σκοπό.

Γιατί προστέθηκε η εξαίρεση

Οι λόγοι που προστέθηκε η εξαίρεση αφορούν την ηχορύπανση και τη μόλυνση. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, άφηναν στο ρελαντί ή γκάζωναν τα οχήματά τους όλες τις ώρες της ημέρας για να φορτίσουν την μπαταρία, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες και διαπληκτισμούς μεταξύ οδηγών και κατοίκων, ειδικότερα ισογείων διαμερισμάτων ή πρώτου ορόφου.

Πιο έντονο υπήρξε το πρόβλημα με τα παλιά αυτοκίνητα, που καίνε περισσότερο λάδι από καύσιμο, αλλά και τις δίχρονες μοτοσικλέτες, που μετά από 2 λεπτά στο ρελαντί κάπνιζαν σαν τα φουγάρα στα βλάχικα της Βάρης. Χωρίς όμως τη μυρωδιά από τα κοψίδια…

Τι προβλέπεται

Με την εξαίρεση 7, θα μπορούν πλέον οι οδηγοί να κινούν τα οχήματά τους για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα έχουν στείλει το σχετικό SMS στο 13033 ή από την ώρα που θα έχουν σημειώσει στη σχετική φόρμα -εκτυπωμένη ή χειρόγραφη- και μόνο σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την οικία τους -προσοχή ακτίνα, όχι διάμετρο.

Σαδιστικά αυστηρές οι κυρώσεις

Για τους παραβάτες της παραπάνω εξαίρεσης, εκτός από το πρόστιμο των 150 ευρώ, έχουν προβλεφθεί ορισμένες επιπρόσθετες τιμωρίες, που αγγίζουν το φάσμα του σαδισμού. Συγκεκριμένα θα αφαιρούνται οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και η… μπαταρία του οχήματος, καθώς και η άδεια οδήγησης του χρήστη.

Στη συνέχεια το όχημα θα ρυμουλκείται σε χώρο στάθμευσης της αστυνομίας, στον οποίο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει και τα ανάλογα έξοδα φύλαξης, για όσο διάστημα ισχύσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Τα έγγραφα και η μπαταρία, άχρηστη πλέον, θα επιστρέφονται με την άρση των μέτρων περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων. Πιθανότατα την 1η Απριλίου του 2021.

Καλό μήνα

Εσείς πάντως μην βιαστείτε να βγείτε στο δρόμο για να… φορτίσετε τις μπαταρίες. Όχι λόγω των εξοντωτικών κυρώσεων, αλλά διότι η “είδηση” είναι ψέμα, για να τιμήσουμε το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Καλό μήνα σε όλες και όλους και μένουμε σπίτι.

ΠΗΓΗ: