Δραματική προειδοποίηση Τζεντιλόνι: Κινδυνεύει να βυθιστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο

3
Δραματική-προειδοποίηση-Τζεντιλόνι:-Κινδυνεύει-να-βυθιστεί-το-ευρωπαϊκό-σχέδιο

Δραματική είναι η προειδοποίηση του Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς τονίζει πως η επιδημία του κορονοϊου θέτει σε κίνδυνο “το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί” στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε στο Radio Capital. “Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (…), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο”.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί “αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό”.

Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή “κορονοομολόγων” (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

«Δεν έχει προσαρμοστεί η συζήτηση στην κατάσταση που ζούμε»

“Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε”, πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα και μεταθέτοντας μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης σε δύο εβδομάδες από τώρα, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η επιδημία της Covid-19.

“Οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές στην Ευρώπη. Αν η Ευρωπη δεν σταθεί στο ύψος αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει στα μάτια των πολιτών του τον λόγο ύπαρξής του”, προειδοποίησε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Επίσης σήμερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, καταφέρθηκε κατά αυτών “που επιχειρηματολογούν με μια παλιά, ξεπερασμένη ματιά. Είναι μια ανεπαρκής προσέγγιση γι’αυτήν την κρίση”.

“Δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που πλήττει χώρες λιγότερο ενάρετες από άλλες, είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία εξερράγη στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι μια ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη”, συμπέρανε ο Κόντε.

 Η οικονομική απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι γρήγορη

Η οικονομική απάντηση της Ευρώπης στην επιδημία του κορονοϊού πρέπει να βασιστεί σε επιλογές, στις οποίες συμφωνούν όλες οι χώρες και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερτ αποκλείοντας ουσιαστικά την έκδοση κοινού χρέους.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι βαθειά διχασμένες όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να προχωρήσουν σε κοινό δανεισμό από την αγορά για την αντιμετώπιση της βαθειάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει ο κορονοϊός στην Ευρώπη. Μία κοινή έκδοση χρέους θα απαιτούσε, επίσης, αρκετό χρόνο, καθώς θα ήταν αναγκαία είτε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ είτε μία ξεχωριστή Συνθήκη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: