Ώρα να δώσουν χρήματα και τα κόμματα

4
Ώρα-να-δώσουν-χρήματα-και-τα-κόμματα

Η κρίση αφορά τους πάντες και όλοι θέτουμε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το Κράτος. Και σωστά τίθεται το συγκεκριμένο θέμα, καθώς αποτελεί ύψιστη ανάγκη να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία στο ΕΣΥ να συνεχίσει τον ηρωικό αγώνα που δίνει με τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα.

Το Κράτος οφείλει να το στηρίξει μέσω των πόρων που διαχειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα με πιο έντονο τρόπο για να έχει περισσότερα «όπλα» σε αυτό τον δύσκολο πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Την ίδια στιγμή τίθεται το ζήτημα και της προσφοράς του ιδιωτικού τομέα και πως αυτός συνδράμει σε αυτή τη μάχη. Ήδη, αρκετοί ιδιώτες με περιουσία μεγάλη έχουν προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις και μάλιστα έχουν απαιτήσει να μην δημοσιοποιηθούν και τα ονόματά τους.

Από εκεί και πέρα όμως τίθεται και ένα κατά την προσωπική μου άποψη ηθικό ζήτημα για τα κόμματα που συνεχώς βομβαρδίζουν με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τους τα ΜΜΕ για την κρίση.

Διάβασα χθες την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την κατανομή,  όπως ο νόμος ορίζει, του ποσού των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα για το 2020 με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών τον περασμένο Ιούλιο.

Αναλυτικά η ΝΔ θα λάβει 4,2 εκατ. ευρώ ως τακτική χρηματοδότηση και περίπου 800 χιλ. ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4 εκατ. ευρώ και 680 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Το Κίνημα Αλλαγής (1,1 εκατ. ευρώ και 220 χιλ. ευρώ), το ΚΚΕ (845 χιλ. ευρώ και 169 χιλ. ευρώ), η Ελληνική Λύση (690 χιλ. ευρώ και 138 χιλ. ευρώ) και το ΜέΡΑ25 (570 χιλ. ευρώ και 114 χιλ. ευρώ).

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν και τα κόμματα να δώσουν το καλό παράδειγμα με κινήσεις συμβολικές. Μια από αυτές θα ήταν να παραχωρήσουν ένα τμήμα της επιχορήγησής τους, η οποία είναι κρατική και άρα αποτελεί προϊόν και της φορολογίας των Ελλήνων πολιτών. Τα κόμματα πυλώνες δημοκρατίας, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, όπως λένε, ας φροντίσουν να επιστρέψουν πίσω στον ελληνικό λαό ένα τμήμα του ποσού που τους παραχωρείται. Με αυτή την απλή κίνηση στέλνουν και ένα συμβολικό μήνυμα.

Θα σημειώσουν πολλοί ότι αυτή είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση. Μπορεί, αλλά οι συμβολισμοί μερικές φορές είναι αναγκαίοι. Διότι δεν μπορεί να ζητάνε όλοι την ενίσχυση του ΕΣΥ ή την συνεισφορά όλων και τα κόμματα, κατ’ εξοχήν φορείς εξουσίας, να μην στέλνουν και ένα, έστω συμβολικό, μήνυμα με την παραχώρηση τμήματος της κρατικής επιχορήγησης.

Εκτακτες συνθήκες, έκτακτες επιλογές και έκτακτες κινήσεις στήριξης. Ας το πράξουν, το αξίζει το ΕΣΥ για το οποίο όλοι μιλάνε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΗΓΗ: