ΠΟΥ: Πάνω από μισό εκατομμύριο τα κρούσματα του κορονοϊού-ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού

3
ΠΟΥ:-Πάνω-από-μισό-εκατομμύριο-τα-κρούσματα-του-κορονοϊού-ελλείψεις-προστατευτικού-εξοπλισμού

Ο κορονοϊός έχει μολύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο άνω των 20.000 ανά τον κόσμο, είπε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΠΟΥ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό προσωπικό που αγωνίζεται να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, που παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού, το απόγευμα της Παρασκευής τα κρούσματα ήταν πάνω από 576.000, με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 26.000 και τους ιαθέντες να ξεπερνούν τους 128.000.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ζήτησε επίσης από τις χώρες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά κατά του Covid-19– της νόσου που προκαλεί ο ιός.

«Η χρόνια έλλειψη παγκοσμίως σε προστατευτικό εξοπλισμό είναι πλέον μια από τις πιο άμεσες απειλές στη συλλογική μας δυνατότητα να σώζουμε ζωές» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι εργαζόμενοι στην υγεία σε χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα αξίζουν την ίδια προστασία με αυτούς στις πλουσιότερες χώρες».

Οι ηλικιωμένοι και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα έχουν πληγεί σκληρότερα από την επιδημία, μα 10-15% αυτών κάτω των 50 βιώνουν μέτρια με σοβαρά περιστατικά, είπε ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίος ειδικός εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ. Ερωτηθείς για μολύνσεις σε ενήλικες νεαρής ηλικίας, ο Ράιαν είπε πως «για τους περισσότερους είναι μια πολύ ήπια μόλυνση, κυρίως στους νέους. Αλλά για μια υπολογίσιμη μειονότητα αυτών μεταξύ 20 και 60, σημειώνεται σοβαρή μόλυνση. Αυτό που αναδεικνύεται είναι η αντίληψη πως αυτή η νόσος, αν και όχι θανατηφόρα και χωρίς να προκαλεί κρίσιμα περιστατικά στα νεότερα ηλικιακά γκρουπ, προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε πολλούς ανθρώπους».

Ο Τέντρος, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα, ευχαρίστησε «διάφορους εθνικούς οργανισμούς» που παρείχαν αυτό που χαρακτήρισε ως «κρίσιμης σημασίας κυβερνοπληροφορίες» μετά από μια αύξηση στις online απάτες και κυβερνοεπιθέσεις κατά του οργανισμού και του ίδιου. «Τέτοιες κρίσεις φέρνουν στην επιφάνεια τα καλύτερα και τα χειρότερα της ανθρωπότητας» είπε.

Οι νεκροί από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 919, φτάνοντας τους 9.134, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας- στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 21 Φεβρουαρίου. Πριν από αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών ημερησίως είχε καταγραφεί στις 21 Μαρτίου, όταν είχαν πεθάνει 793 άτομα. Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 86.498 από τα 80.539, με το σύνολο να ξεπερνά αυτό της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ξεπερνώντας τις 97.000, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.400. Άλλοι 299 άνθρωποι πέθαναν την Παρασκευή στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.995, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσιζε να παρατείνει για δύο ακόμη εβδομάδες τα μέτρα καραντίνας που θα λήξουν, το νωρίτερο, στις 15 Απριλίου. Στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 64.000 και οι νεκροί είχαν φτάσει τους 4.934. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα είναι πάνω από 14.700, και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 750.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν 12 περιοχές σε καραντίνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Συνολικά δώδεκα πόλεις και χωριά τέθηκαν σε καραντίνα», δήλωσε, αναφέροντας ότι πέντε από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες.

Νωρίτερα, η υπηρεσία υγείας της επαρχίας Ριζούντας, στην βορειοανατολική Τουρκία, τόνισε πως μια πόλη και τέσσερα χωριά στην επαρχία αυτή τέθηκαν σε καραντίνα. Πρόκειται για την πόλη Κεντιρλί, με περίπου 3.000 κατοίκους, και τα γειτονικά χωριά Γιενί Σελιμιγιέ, Μπεστέπε, Εσεντέπε και Μαλτέπε. Η χώρα έχει καταγεγραμμένα 5.698 κρούσματα του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 92 θανάτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

 

(με πληροφορίες από Reuters)

ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr