Το Φεστιβάλ Καννών ανοίγει τις πύλες του Palais des Festivals στους άστεγους

1
Το-Φεστιβάλ-Καννών-ανοίγει-τις-πύλες-του-palais-des-festivals-στους-άστεγους

Καταφύγιο για τους άστεγους της πόλης εν μέσω πανδημίας 

Υπό κανονικές συνθήκες το Palais des Festivals θα έπρεπε να βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του ιστορικού Φεστιβάλ των Καννών, του οποίου αποτελεί έδρα. Αντ’ αυτού και μετά την αναβολή της φετινής διοργάνωσης, το κλειστό Palais des Festivals άνοιξε τις πόρτες του στους άστεγους της πόλης, στους ανθρώπους που παραμένουν χωρίς καταφύγιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ 67 εκατομμύρια Γάλλοι -όπως και οι πολίτες στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη- είναι σε lockdown.

Το ιστορικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Γαλλική Ριβιέρα από τις 12 έως τις 23 Μαΐου, αναβλήθηκε και μερικές από τις άδειες αίθουσες του Palais διαμορφώθηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν τους αστέγους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δήμου, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, καθημερινά περνούν εκεί τη νύχτα 50 -70 άνθρωποι. Οι άστεγοι δεν διαθέτουν τα μέσα για τη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής τους, επιπλέον, αρκετοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ πολλοί βασίζονται στη βοήθεια πολιτών οι οποίοι όμως τώρα είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. 

Στην είσοδο τους υποδέχονται υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, στον οποίον και πιστώνεται η πρωτοβουλία, για να τους θερμομετρήσουν και να τους ενημερώσουν σχετικά με την οργάνωση του χώρου -φαγητό, ντουζιέρες, χώρος με τηλεόραση, βιβλία και παιχνίδια, 82 κρεβάτια, ακόμη και μέριμνα για τα κατοικίδια τους. Αυτή τη στιγμή, έχουν βρει στέγη και τέσσερα σκυλάκια και όπως σημείωσε η επρόσωπος του δήμου, τα σκυλάκια είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο. 

Η Γαλλία καταγράφει σχετική υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά σταθερά υψηλό αριθμό θανάτων, καθώς η χώρα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 231 θανάτους και 2.929 νέα κρούσματα. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη  στρατιωτικής επιχείρησης: καθώς εκτιμάται ότι πλησιάζει η κορύφωση της επιδημίας. Με την επιχείρηση Resilience («Ανθεκτικότητα») θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι άστεγοι σε όλη τη Γαλλία υπολογίζονται σε 12.000 άτομα. 

Θερμομέτρηση αμέσως μετά την είσοδο τους στον χώροΈνας άντρας περπατά έξω από το Palais des Festivals στους έρημους δρόμουςΈρημοι δρόμοι υπό το βλέμμα της ΜέριλινΆστεγος σε παγκάκι στις Κάννες, 25 Μαρτίου 2020. Ναι και η Γαλλική Ριβιέρα έχει αστέγους. Άνδρας της υπηρεσίας φύλαξης με προστατευτική μάσκα.Πρόνοια και για τα σκυλάκια των αστέγων.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr