“Καμπανάκι” τρόμου: Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια

3
“Καμπανάκι”-τρόμου:-Ο-κορονοϊός-μπορεί-να-γίνει-εποχική-ασθένεια

Από τη μια η μελέτη πως αν τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως, αρθούν νωρίτερα απ’ όσο πρέπει, ίσως το καλοκαίρι να ξαναζήσουμε όσα τώρα και από την άλλη η δήλωση κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου πως ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε εποχική ασθένεια! 

Η δραματική και άκρως εφιαλτική προειδοποίηση προέρχεται από τον Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ και μέλους της «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος. 

Ο Φάουτσι είπε πως υπάρχει πιθανότητα ο κορονοϊός να επιστρέψει με βάση τον εποχικό κύκλο, επαναλαμβάνοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.

Click4more Μελέτη εφιάλτης: Αν αρθούν τα μέτρα γρήγορα θα έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι!

Όπως εξήγησε, ο κορονοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας. «Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο Φάουτσι. 

«Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε.

Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο.

Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες — τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Ο κορονοϊός θέλει… κρύο

Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Click4more Έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό! Σχεδόν 70.000 τα κρούσματα

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.

Άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.

Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορονοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: