Ιταλικό «όχι» στην άρνηση της Γερμανίας για το ευρωομόλογο

3
Ιταλικό-«όχι»-στην-άρνηση-της-Γερμανίας-για-το-ευρωομόλογο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε την Πέμπτη πως απέρριψε τα προσχέδια των προτάσεων (κείμενο συμπερασμάτων) που προετοιμάστηκαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την κρίση του κορονοϊού. 

 Σε ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο του ενώ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Κόντε είπε ότι οι προτάσεις ήταν πολύ άτολμες και ότι δίνει περιθώριο 10 ημερών στην ΕΕ για να καταλήξει σε επαρκείς λύσεις. Ο Κόντε δεν είπε τι θα κάνει η Ιταλία εάν η Ευρώπη δεν καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ, συμφώνησε με το περιθώριο των 10 ημερών, σύμφωνα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού. 

Σε ομιλία του στη Γερουσία της Ιταλίας εν όψει της συνόδου, ο Κόντε ζήτησε ευρωπαϊκά ομόλογα ανάκαμψης, με σκοπό τη χρηματοδότηση μιας «θαρραλέας οικονομικής αντίδρασης στο ξέσπασμα του ιού, που έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο…Η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και εξαιρετικά μέτρα» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι όλη η Ευρώπη θα πληγεί από μια βαθιά ύφεση. 

Εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν ζητήσει ευρωομόλογα, αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αντιτίθενται. 

Η Ιταλία, ως γνωστόν, έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο: Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έχουν ξεπεράσει τους 8.200, μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα. 

(με πληροφορίες από Reuters)

ΠΗΓΗ: www.huffingtonpost.gr