Ρωσία: Αναβάλλονται οι συνταγματικές αλλαγές λόγω Covid-19

1
Ρωσία:-Αναβάλλονται-οι-συνταγματικές-αλλαγές-λόγω-covid-19

Την αναβολή της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα του επιτρέψουν να παρεμείνει στην εξουσία έως το 2036, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο ο ρυθμός διασποράς, ο Πούτιν ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωσε ότι επί μία εβδομάδα θα λάβουν πληρωμένη άδεια από την εργασία τους.

«Βλέπουμε πως η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως, σε πολλές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο Πούτιν.

«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η υγεία, η ζωή και ασφάλεια των ανθρώπων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να αναβληθεί η ψηφοφορία (που είχε προγραματιστεί για τις 22 Απριλίου) σε μεταγενέστερη ημερομηνία» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματος, επισημαίνοντας στους Ρώσους ότι μπροστάο στη νόσο Covid-19 «το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να είστε στο σπίτι σας».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν κήρυξε ωστόσο απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες του κόσμου. Τα εμπορικά καταστήματα και οι απαραίτητες διοικητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά.

«Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει όλον τον κόσμο, αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες μπορεί να είναι το προσεχές μέλλον μας» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των συνεπειών της επιδημίας».

Μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή για την αυτόματη ανανέωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων για ένα διάστημα 6 μηνών, τη διακοπή των πληρωμών δανείων των πολιτών και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν, θα λειτουργήσουν, θα έχουν αποτέλεσμα, εάν εμείς σταθούμε ενωμένοι και αντιληφθούμε την υπάρχουσα κατάσταση» υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης, απευθύνοντας έκκληση για «αλληλεγγύη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ΠΗΓΗ: