Μπαράζ επαφών Δένδια με ομολόγους του για την κατάσταση στα σύνορα μετά τον τουρκικό εκβιασμό

3
Μπαράζ-επαφών-Δένδια-με-ομολόγους-του-για-την-κατάσταση-στα-σύνορα-μετά-τον-τουρκικό-εκβιασμό

Τη διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού και των εκβιαστικών τακτικών της Τουρκίας έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που σήμερα, Κυριακή, συνέχισε το μπαράζ των τηλεφωνικών επαφών του.

Ειδικότερα, είχε νέα συνομιλία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ το μεσημέρι, κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την άμεση αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Συνομίλησε επίσης, το απόγευμα, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας.

Η Τουρκία παραβιάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών Αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ’επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους.

Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας για φύλαξη των συνόρων

Οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης νεώτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβυ των ΗΠΑ G. Pyatt, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ των εν Αθήναις ευρωπαίων Πρέσβεων, καθώς και των Πρέσβεων των μελών του ΣΑΗΕ.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν προκειμένου οι εταίροι μας να παραμένουν ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι ενόψει και των σχετικών συζητήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΗΓΗ: