Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο Ερντογάν – Έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

2
Φωτιές-άναψε-στην-κυβέρνηση-ο-Ερντογάν-–-Έκτακτη-διευρυμένη-σύσκεψη-στο-Μαξίμου-για-το-προσφυγικό

Οι απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν ανεμπόδιστα να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος απασφάλισε τη βόμβα, που ήδη απειλούσε σοβαρά την κυβέρνηση, κυρίως μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στα νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.

Μάλιστα με τις επιπτώσεις από αυτήν την απόφαση του Σουλτάνου να έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από το πρωί της Πέμπτης σε ότι αφορά τις αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι η άμμος που έχει μείνει στην κλεψύδρα είναι πλέον ελάχιστη και ο χρόνος μετρά εις βάρος της.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, ζητώντας από την Ευρώπη στήριξη και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εκβιαστικής πολιτικής της Τουρκίας σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές, αίτημα που προβάλλει ως μοναδική λύση και η Αντιπολίτευση.

Στο εσωτερικό μέτωπο με κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα κρίσιμα σημεία, οι επικοινωνίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Ενδεικτικό ότι νέα έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αύριο, Σάββατο, το πρωί.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο, Σάββατο, στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Η σύνθεση είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναλυτικά στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Εφιαλτικά σενάρια για χιλιάδες πρόσφυγες

Μόλις λίγες ώρες μετά την επιχείρηση κατευνασμού των νησιωτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να συγκαλεί σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς στο Μαξίμου και να δεσμεύεται για διάλογο με τους τοπικούς φορείς και για άμεση επίσκεψη σε Λέσβο, Χίο και Σάμο… ο Ερντογάν ήρθε να τα τινάξει όλα στον αέρα, απειλώντας με την είσοδο χιλιάδων νέων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής τούρκος αξιωματούχος αποκάλυπτε στο Reuters ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες.

Όπως εξηγούσε ο ίδιος, η απόφαση αυτή ελήφθη εν όψει της άφιξης νέων κυμάτων προσφύγων από την Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρή ήττα, έχοντας χάσει πάνω από 50 στρατιώτες.

Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από την Ιντλίμπ η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να μη εμποδίσουν τους πρόσφυγες να κινηθούν προς την Ευρώπη, τόνιζε ο ίδιος.

Επισήμως η Τουρκία φοβούμενη και έντονες αντιδράσεις και ίσως ποινές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διέψευσε τις αποκαλύψεις αυτές.

Ωστόσο τη διάψευση την ακυρώνει η ίδια η πραγματικότητα, αφού από το πρωί εμφανίζονται αυξημένες προσφυγικές ροές σε ελληνικά νησιά, αλλά και στα σύνορα στον Έβρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΗΓΗ: