Σε κρίσιμο σημείο η «μάχη» για τον Covid-19

2
Σε-κρίσιμο-σημείο-η-«μάχη»-για-τον-covid-19

Διαρκώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Γηραιά Ήπειρο, με τους υπουργούς Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάζουν εκτάκτως στις 6 Μαρτίου με αντικείμενο την επιδημία του Covid-19.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη έκτακτη συνάντησή τους, για τον ίδιο λόγο, οι υπουργοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης,

Νωτίτερα, σύσκεψη για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια και κατέθεσε προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία, ερευνητές ειδικευμένου νοσοκομείου του Μιλάνου κατόρθωσαν να απομονώσουν την ιταλική εκδοχή του νέου κοροναιού, ο οποίος όπως τόνισαν «κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ανιχνευθεί επί εβδομάδες» στην ιταλική χερσόνησο. Η επισήμανση αυτή έρχεται ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν την προσπάθεια για να φτάσουν στην πηγή της επιδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ανέβει στα 650 και τους θανάτους στους 17.

Παράλληλα, περίπου 60 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και κάποιοι που έχουν αποθεραπευτεί.

Ελλάδα: Αναστέλλονται όλες οι εκδρομές στο εξωτερικό για τα σχολεία

Την απόφαση να επεκταθεί το μέτρο της προσωρινής αναστολής σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, καθώς όπως επισημαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ανθρώπων, που προσβάλλονται από τον νέο κοροναϊό. 

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι τέσσερα και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος αναστολής των εκδρομών και στο εσωτερικό της χώρας, αφού δεν υπάρχει ένδειξη επικινδυνότητας μεγάλης μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα. 

Σημείωσε ακόμη πως η ιχνηλάτηση των επαφών των επαφών συνεχίζεται για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όπου υπήρχε υποψία διενεργήθηκε έλεγχος, διευκρίνισε.

Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες χώρες του πλανήτη για τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί πώς μεταδόθηκε ο ιός. 

Επισημαίνεται πως στο Λονδίνο θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη της 40χρονης που νόσησε από κοροναϊό και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν» και άλλος ένας μαθητής από το ίδιο κολλέγιο, που βρίσκονταν σε εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κοροναϊό.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο θα τους δώσει συμβουλές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές με άλλα άτομα.

Εγκύκλιος με οδηγίες στις μητροπόλεις

Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, επικοινώνησε το πρωί τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας του την αρωγή της Εκκλησίας στην ενημέρωση των πιστών για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, όπως πάντοτε, η Εκκλησία της Ελλάδος στέκεται στο πλευρό της Πολιτείας και θα τη συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις και τα μέσα σε κάθε ζήτημα που αφορά στον ελληνικό λαό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ιερά Σύνοδος, με εγκύκλιο σημείωμά της το οποίο ήδη απεστάλη προς τις μητροπόλεις, επισήμανε τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία  προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ: