Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στην Αθήνα – 36χρονη νοσηλεύεται στο Αττικόν

3
Δεύτερο-κρούσμα-κορονοϊού-στην-Αθήνα-–-36χρονη-νοσηλεύεται-στο-Αττικόν

Ακόμη ένα κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 36χρονη από την Αθήνα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Αθήνα ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (28.02.2020) το υπουργείο Υγείας. 

Πρόκειται για 36χρονη Ελληνίδα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εμφάνισε ήπια συμπτώματα. 

Click4more Κορονοϊός: Αναζητούν την αλυσίδα μετάδοσης στην Ελλάδα! Πως ανιχνεύονται τα νέα κρούσματα

Η 36χρονη είναι καλά στην υγεία της και νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Αττικόν νοσοκομείο. 

Το περιστατικό διαγνώστηκε στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. 

Κορονοϊός: Αναζητούν την αλυσίδα μετάδοσης στην Ελλάδα

Η ιχνηλάτηση των ατόμων που πιθανώς να έχουν προσβληθεί με ενδογενή μετάδοση, δηλαδή εντός της χώρας και χωρίς να έχουν ταξιδέψει σε χώρα που ενδημεί ο ιός, ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια και νέα κρούσματα.

Ήδη στα νοσοκομεία αναφοράς προσήλθαν εθελοντικά την Πέμπτη για να εξεταστούν, άτομα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών που νόσησαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά θεωρήθηκαν πιθανά κρούσματα και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Η διαλογή των περιστατικών και η ενεργητική επιτήρηση των συμπτωμάτων της νόσου, γίνεται πλέον σε δύο κατευθύνσεις: Η μία αφορά σε περιστατικά μειωμένης πιθανότητας να έχουν προσβληθεί και η δεύτερη σε περιστατικά που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα, λόγω στενότερης επαφής με τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

«Χαμηλής υποψίας επαφές» θεωρούνται τα άτομα που έχουν έρθει σε απροσδιόριστη και σε εξ’ αποστάσεως επαφή με τους νοσούντες (π.χ. συνάδελφοι ή συμμαθητές). Σ’ αυτούς οι αρχές, εάν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, συστήνουν να παρακολουθούν στενά την υγεία τους και μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ. Αν δεν αρρωστήσουν δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν καν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται απολύμανση των δημόσιων χώρων στους οποίους κυκλοφόρησε ο ασθενής πριν τεθεί σε περιορισμό ή τα άτομα του περιβάλλοντός του που είναι “ύποπτα” για τη νόσο.

«Υψηλού κινδύνου επαφές» είναι οι άνθρωποι που έχουν έρθει σε πολύ στενή επαφή με ασθενή. Είναι κυρίως άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του πάσχοντα, αλλά και άτομα που μπορεί να βρέθηκαν τυχαία σε πολύ στενή επαφή μαζί του.

ΠΗΓΗ: