Χονγκ Κονγκ: Αναβολή στις βουλευτικές εκλογές λόγω κορονοϊού target=”_blank”

0
4
Χονγκ-Κονγκ:-Αναβολή-στις-βουλευτικές-εκλογές-λόγω-κορονοϊού-target=”-blank”

Τις βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτεμβρίου ανέβαλε η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ, για ένα χρόνο, επικαλούμενη την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Μόνο την Παρασκευή καταγράφηκαν 121 νέες περιπτώσεις.

Η αντιπολίτευση ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να εμποδίσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Φυσικά, η υπόθεση δεν είναι απίθανη αν ληφθεί υπόψιν συνδυαστικά με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος την Πέμπτη έθεσε ζήτημα αναβολής των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ επανέλαβε τις ενστάσεις του για την ψήφο δια αλληλογραφίας.

Δεν θέλω αναβολή των εκλογών αλλά ανησυχώ για τις επιστολικές ψήφους και τη νοθεία, λέει τώρα ο Τραμπ

 

Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς Δημοκρατικών, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ράτζα Κρισναμούρτι, δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει αναβολή των εκλογών, προσθέτοντας πως η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τον Νοέμβριο.

O Nτόναλντ Τραμπ βέβαια μία μέρα αργότερα διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί την αναβολή των εκλογών, όμως ανησυχεί για τα προβλήματα που κατ’ αυτόν θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά.

Η απόφαση για τις εκλογές στο Χονγκ Κονγκ έρχεται λίγες ώρες αφότου η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποκλείει την υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ.

Η ανακοίνωση έγινε μέσα από δική του ανάρτηση στο twitter. «Μόλις έμαθα ότι με απέκλεισαν από το να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Κανένας σεβασμός για την θέληση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ», είπε ο ίδιος με αφορμή το γεγονός ότι έλαβε 3.000 ψήφους στα προκριματικά, που ήρθε πρώτος.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση ήλπιζε πως θα αποκτήσει πλειοψηφία στις προγραμματισμένες εκλογές, εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά την αγανάκτηση των πολιτών για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Οι υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος άλλωστε κατέγραψαν πρωτοφανή ποσοστά στις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου του περασμένου έτους, κερδίζοντας 17 από τα 18 συμβούλια.

Η αντιπολίτευση ευελπιστούσε σε μια ιστορική πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο, όπου μόνο τα μισά του μέλη εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα διορίζονται από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που πρόσκεινται στην Κίνα.

Η αναβολή των εκλογών από την Λαμ έγινε γνωστή αφού ακυρώθηκαν οι υποψηφιότητες 12 φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών, μεταξύ άλλων λόγω των προθέσεών τους για ανατροπή και της αντίθεσής τους στον νέο νόμο για την ασφάλεια.

Η Λαμ, που δεν έδωσε νέα ημερομηνία για την εκλογική διαδικασία αλλά ανακοίνωσε απλά ότι αναβάλλεται για ένα χρόνο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση είναι η δυσκολότερη που έλαβε τους τελευταίους επτά μήνες. Η απόφαση έχει στόχο να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, δήλωσε.

Οι εκλογές θα ήταν η πρώτη επίσημη τέτοια διαδικασία στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που το Πεκίνο επέβαλε νέο νόμο για την ασφάλεια στα τέλη Ιουνίου, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του έχει στόχο να καταστείλει τις διαφωνίες στη μητρόπολη.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει πάνω από 3.000 κρούσματα κορονοϊού από τον Ιανουάριο, πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Ωστόσο, τις 10 τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων είναι τριψήφιος.

ΠΗΓΗ: