Χανιά: «Το Σφράγισμα του Ηγεμόνα» – Το εντυπωσιακό γκράφιτι σε δημοτικό πάρκινγκ

0
Χανιά:-«Το-Σφράγισμα-του-Ηγεμόνα»-–-Το-εντυπωσιακό-γκράφιτι-σε-δημοτικό-πάρκινγκ

Ενα υπέροχο γκράφιτι απέκτησε η πόλη των Χανίων, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου, μέσω της δημοτικής του επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», σε εξωτερικό τοίχο του Δημοτικού Πάρκινγκ στην οδό Περίδου.

Με τεχνοτροπίες της σύγχρονης εποχής, ο ύψους 10 μέτρων τοίχος στον εξωτερικό περιβάλλοντα του Δημοτικού Σταθμού Αυτοκινήτων, γέμισε ζωντάνια και χρώμα, με ένα έργο που παραπέμπει στην ιστορία των Χανίων, από τα χρόνια της αρχαίας Κυδωνίας, σύμφωνα με το cretapost.gr

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης βρέθηκε στο σημείο κατά την εξέλιξη των εργασιών και έβαλε τη δική του πινελιά στην τοιχογραφία, ενώ δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία τοιχογραφία που έχει σκοπό να εξωραΐσει τον χώρο, αλλά και να αναδείξει την ιστορία της πόλης καθώς, αποτυπώνει ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα εκτίθενται αλλά και θα εκτεθούν και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων».

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, ένα εύρημα που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. και αποτυπώνει την μορφή ενός άντρα ο οποίος στέκεται πάνω από κτήρια στην αρχαιά Κυδωνιά. «Όλη αυτή η προσπάθεια έχει γίνει από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης «Κύδων ΑΕ» και αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλους τοίχους και σε άλλες επιφάνειες της πόλης, θεωρώντας ότι έτσι δίνουμε ένα μήνυμα. Γεμίζουμε με χρώμα την καθημερινότητα μας και παράλληλα, δίνουμε ένα στίγμα ξεχωριστό ως τόπος. Ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα η οποία ασχολείται με τη δημιουργία αυτή της τοιχογραφίας και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε σε πολλά άλλα σημεία της πόλης τέτοιες όμορφες εκπλήξεις»,υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύδων ΑΕ, Μιχάλης Καλογριδάκης, τόνισε πως σκοπός είναι να αναδειχθούν χώροι μέσα στην πόλη με τοιχογραφίες, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «αποφασίσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κύδων ΑΕ να ξεκινήσουμε από τον περιβάλλοντα χώρο και αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση που κάνουμε ουσιαστικά. Στη συνέχεια προβλέπεται η ανάπλαση του εξωτερικού χώρου σε χώρο πρασίνου καθώς και οι κάθετοι κήποι στο πολυόροφο κτήριο του σταθμού αυτοκινήτων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon, προϋπολογισμού περίπου των 500.000 ευρώ». Ο κ. Καλογριδάκης συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο project και δημιουργείται μία όμορφη γωνιά στο κέντρο των Χανίων.

Το σημαντικό αυτό εύρημα που υπενθυμίζει την συνεχιζόμενη κατοίκηση της πόλης των Χανίων για 5000 χρόνια, αποκαλύπτοντας στοιχεία μινωικής αρχιτεκτονικής και την επιβλητική φιγούρα του «Ηγεμόνα», έδωσαν έμπνευση για την πρώτη τοιχογραφία στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνες Steve O’Donnel, Γιώργος Γύπαρης και Γιώργος Breibisch, από την All about Design, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς την εργασία τους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις