«Τσουνάμι» κορονοϊού στην Ινδία: Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων

0
«Τσουνάμι»-κορονοϊού-στην-Ινδία:-Νέο-θλιβερό-ρεκόρ-κρουσμάτων-και-θανάτων

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο η Ινδία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας με την διασπορά να έχει περάσει από τα αστικά κέντρα στην επαρχία. Την ίδια ώρα, η «εκρηκτική» αύξηση των μολύνσεων συνέπεσε με μεγάλες ελλείψεις στην εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία, την δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, έχει ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 230.168. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 412.262 νέα κρούσματα και 3.980 θάνατοι. 

Τα νοσοκομεία της Ινδίας αναζητούν απεγνωσμένα κλίνες και οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία του έκθεση ότι την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα covid-19 που ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν στην Ινδία, όπως και το ένα τέταρτο των θανάτων από τη νόσο.

Πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι οι πραγματικοί αριθμοί

Εξάλλου ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί, τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων, είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί σε αρκετές εβδομάδες.

Ο Κ. Βιτζάι Ραγκαβάν, βασικός επιστημονικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, προειδοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι “είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο κύμα με δεδομένα τα αυξημένα επίπεδα” των μολύνσεων.

«Όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια στιγμή θα ξεσπάσει το τρίτο κύμα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα κύματα», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επικίνδυνη η κατάσταση στα χωριά»

Η κρίση του κορονοϊού είναι πιο οξεία στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όμως στην επαρχία, όπου ζει περίπου το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Ινδίας, οι περιορισμένες ιατρικές υποδομές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση.

«Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στα χωριά», δήλωσε ο Σουρές Κούμαρ συντονιστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Manav Sansadhan Evam Mahila Vikas Sansthan.

Σε κάποια χωριά όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, όπου ζουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι, «υπάρχουν νεκροί σχεδόν σε κάθε δεύτερο σπίτι», εξήγησε.

«Οι άνθρωποι κρύβονται στο σπίτι τους με πυρετό»

«Οι άνθρωποι φοβούνται και κρύβονται στο σπίτι τους με πυρετό και βήχα. Τα συμπτώματα είναι αυτά της covid-19, όμως καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για γρίπη».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή δεν έδρασε νωρίτερα για να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.

Παράλληλα η άνοδος των μολύνσεων συνέπεσε με τη δραματική πτώση των εμβολιασμών λόγων προβλημάτων παραγωγής και διανομής, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη παραγωγός εμβολίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

ΠΗΓΗ: