Τσίπρας στο Thessaloniki Helexpo Forum: Συμπαράσταση στα θύματα του Ιανού – “Κεραυνοί” στην κυβέρνηση (video)

0
3
Τσίπρας-στο-thessaloniki-helexpo-forum:-Συμπαράσταση-στα-θύματα-του-Ιανού-–-“Κεραυνοί”-στην-κυβέρνηση-(video)

Με ειλικρινή συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν από τις πλημμύρες και τη συμπαράστασή του στους πολίτες που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον για “εξαπάτηση” που “πλέον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες”. “Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητά μας με τους βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, όχι σε εμάς, αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε”, μια “συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις”, που “έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του”.

Κατηγόρησε γενικότερα την κυβέρνηση για “εξαπάτηση” του λαού σε όσα του έταξε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά “παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία”, “δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση”.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για έξι παράλληλες κρίσεις και καταλήγοντας ότι “14 μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη, που αποκαλύπτεται κάθε μέρα”.

Τσίπρας για Υγειονομική κρίση

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι “σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία” και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό “μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν”».

Οικονομική κρίση

“Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεός τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν”, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης “πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες”, απορρυθμίζοντας την εργασία.

Κρίση Δημοκρατίας

“Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης”, σχολίασε.

Ηθική κρίση

Είπε ότι διώκονται δικαστές “επειδή εξέτασαν σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος”, ότι υπουργοί “απολογούνται δημόσια σε εκδότες”, μίλησε για “απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων σε ημέτερους”.

Κοινωνική κρίση

“Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού”, “συνωμοσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες”.

Κρίση εθνική

Είπε ότι η κυβέρνηση κινείται απέναντι στην Τουρκία “χωρίς στρατηγική, αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4,5 χρόνια”. “Χωρίς ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη”, όπως είπε, “χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς ρόλο στον ευρω – τουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων, χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες”.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της, αποδέχεται τη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών.

Παρακολουθήστε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

ΠΗΓΗ: