Το Google Pixel 6 θα έχει custom Google chipset

0
Το-google-pixel-6-θα-έχει-custom-google-chipset

Του Θάνου Παλάγκα

Πέρσι τέτοια εποχή, είχε αναφερθεί ότι η Google θα έχει έτοιμο το δικό της SoC για τα τηλέφωνά της το 2021, και νέες αναφορές από το 9to5Google, μας λένε ότι όντως η σειρά που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένου και του Pixel 6, θα έχει custom chipset.

Το chip φαίνεται να έχει το όνομα Whitechapel, και έχει τον κωδικό GS101 με το “GS” να σημαίνει “Google Silicon”.

Η εταιρία προσφάτως προσέλαβε τον μηχανικό CPU της Intel, Uri Frank, ως τον νέο υπεύθυνο στο τμήμα σχεδιασμού των chip, και ανέφερε ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο στον σχεδιασμό SoC (System on Chip), ώστε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Whitechapel χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Slider”, ένα όνομα που φαίνεται να υπάρχει και μέσα στην εφαρμογή Google Camera. Επίσης, το όνομα “Slider” συνδέεται και με τη Samsung και τους επεξεργαστές Exynos.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η περσινή αναφορά έλεγε ότι το Whitechapel αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Samsung. Το chip λογικά θα κατασκευαστεί με την τεχνολογία των 5nm. Φαίνεται ότι η Samsung φέτος έχει φτιάξει τον SD 888 SoC, που βρίσκεται στα πρόσφατα κινητά, όπως επίσης και το δικό της Exynos 2100.

Τα επερχόμενα κινητά “Raven” και “Oriole”, τα οποία θεωρούνται να είναι τα Pixel 6 και 6XL, είναι τα πρώτα που θα γίνουν χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “Slider”.

To Pixel 5a, το οποίο έχει το κωδικό όνομα “barbette”, θα κυκλοφορήσει νωρίτερα από το 6, και θα έχει λογικά ένα chip από την Qualcomm. Το μεσαίας κατηγορίας κινητό θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα έχει τον SD 780G.

Τελικά, όλα τα κινητά της εταιρίας, ακόμα και τα Chromebooks θα έχουν custom chips από την ίδια την Google.

Οι πρώτες προσπάθειες της εταιρίας για δικό της chip, πηγαίνουν αρκετά παλιά στο 2015, όταν βρισκόταν σε συζητήσεις με διάφορους κατασκευαστές για τον σχεδιασμό ενός τέτοιου custom chip. Κάτι τέτοιο, θα δώσει στην Google περισσότερο έλεγχο πάνω στο hardware, καθώς αυτή τη στιγμή εξαρτάται πολύ από την Qualcomm. Ο Whitechapel φημολογείται ότι θα έχει 8 πυρήνες ARM και ειδικές τροποποιήσεις για την τεχνολογία machine-learning. Ένα κομμάτι του SoC θα είναι για τον Google Assisstant.

Ένα τέτοιο chip, επίσης θα δώσει την δυνατότητα για πιο καλή ενσωμάτωση του λειτουργικού συστήματος και θα δώσει στην εταιρία ένα προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Είναι κάτι που κάνει και η Apple και έτσι έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές συσκευές. Η Google ίσως επεκτείνει την υποστήριξη software για τα Pixel με αυτόν τον τρόπο, και φυσικά, είναι και ευκαιρία να μειώσει το κόστος.

Σχετικά με το Pixel 6, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τηλέφωνο αυτή τη στιγμή, εκτός από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στην οθόνη, τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και η μπροστινή κάμερα θα υποστηρίζει 4Κ βίντεο. Αντίθετα με το Pixel 5, όπου η selfie κάμερα βρίσκεται στην αριστερή γωνία, το 6 πιθανόν να έχει την κάμερα στο κέντρο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά σύμφωνα με προηγούμενες χρονιές αυτό θα γίνει λογικά τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει και αναδιπλούμενη συσκευή από την Google.

H εταιρία έχει δηλώσει ότι θέλει να επικεντρωθεί σε περισσότερες κατηγορίες τιμών.

[via]

ΠΗΓΗ: