Το ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

1
Το-ντοκιμαντέρ-για-τους-Ολυμπιακούς-Αγώνες

Λίγες ημέρες πριν ανάψει η φλόγα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο η ΕΡΤ προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ για την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή.

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ξεδιπλώνεται με κινηματογραφική ματιά στο «ωραιότερο στούντιο στον κόσμο», όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κατά την άφιξή του στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.

Η ταινία ντοκιμαντέρ «Αγώνες – Από τον μύθο στην αναβίωση» αναδεικνύει μέσα από την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό τις ολυμπιακές, πανανθρώπινες αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και οδήγησαν στην ιδέα της αναβίωσης, καταγράφοντας άγνωστες πτυχές της ολυμπιακής ιστορίας που συνδέονται με την Ελληνική και τη Γαλλική Επανάσταση.

Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της ΕΡΤ, με γυρίσματα σε εμβληματικά σημεία τεσσάρων πόλεων: Αρχαία Ολυμπία, Αθήνα, Παρίσι και Βιέννη. Μουσικά ντοκουμέντα από παρτιτούρες του 19ου αιώνα ενορχηστρώθηκαν και ηχογραφήθηκαν ειδικά για το ντοκιμαντέρ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το σενάριο και τη δημιουργία υπογράφει η Κατερίνα Αναστασοπούλου και τη σκηνοθεσία των γυρισμάτων ο Γιάννης Γεωργιουδάκης.

Ο Κώστας Γαβράς στον κήπο του Λούβρου αναλύει στην Κατερίνα Αναστασοπούλου το κίνημα του φιλελληνισμού στη Γαλλία που οδήγησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μάς ξεναγεί στην ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, ενώ ο πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού, νυν πρέσβη της Γαλλίας στην Αυστρία και ένθερμος φιλέλληνας Gilles Pécout υποδέχεται την Κατερίνα Αναστασοπούλου στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σορβόννης όπου πραγματοποιήθηκε το ιστορικό αθλητικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1894.

Αυτή την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 22:00, οι τηλεθεατές μπορούν να απολαύσουν από την ΕΡΤ1 το ντοκιμαντέρ «Αγώνες – Από τον μύθο στην αναβίωση» μαθαίνοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις