Το μέλλον δεν αργεί…

3
Το-μέλλον-δεν-αργεί…

Του Ιορδάνη Καράτση

Κατακλυζόμαστε κάθε μέρα από ειδήσεις που αναφέρονται σε νέες τεχνολογίες, εξελίξεις και ανακαλύψεις οι οποίες υπόσχονται να αλλάξουν το μέλλον. Και όταν σκεφτόμαστε το μέλλον έρχεται στο μυαλό μας μία απόσταση 5, 10, 20 ετών από τώρα. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει πλέον μία εκθετική τάση και αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται συνεχώς. Ο κόσμος θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα καθώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες δημιουργούν νέα δεδομένα. Επομένως όλα αυτά που θεωρούμε μέλλον είναι τελικά πολύ πιο κοντά από ότι πιστεύουμε!

Ας δούμε τον τομέα των έξυπνων συσκευών. Ακούμε για Internet of Things, συνδεσιμότητα, αισθητήρες παντού, έννοιες και ορολογίες που μας φαίνοται ακόμα μακρινά. Το όραμα για τον άνθρωπο είναι να βρίσκεται στο επίκεντρο και το περιβάλλον του να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα, προς όφελός του. Για παράδειγμα, το ψυγείο στο σπίτι θα παρακολουθεί τη στάθμη των προϊόντων που έχουμε ορίσει και με συγκεκριμένους κανόνες θα αποστέλλει παραγγελίες στα σχετικά καταστήματα. Τα καταστήματα θα συγκεντρώνουν τα προϊόντα και θα τα αποστέλλουν με drone τα οποία θα τα αφήνουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μας τη μέρα και ώρα που θα έχουμε ορίσει εμείς ή ο ψηφιακός βοηθός μας ο οποίος παρακολουθεί το πρόγραμμά μας. Πόσο μακρινό σας φαίνεται ένα τέτοιο σενάριο; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι σενάριο αλλά πραγματικότητα καθώς ήδη εφαρμόζεται πειραματικά σε αρκετές πόλεις από μεγάλες εταιρίες. Μπορείτε να κάνετε μία αναζήτηση για Drone Package Delivery Market και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα που θα δείτε!

Η εταιρεία αναλύσεων Gartner είχε κάνει μία πρόβλεψη πως ως το 2020 θα είχαν συνδεθεί περίπου 20 δισεκατομμύρια συσκευές στο διαδίκτυο. Η Cisco προβλέπει για το 2021 27,1 δισεκατομμύρια συσκευές. Άλλες εταιρίες προβλέπουν μακροπρόθεσμα 83 δισεκατομμύρια ως το 2024! Και για να επιβεβαιώσουμε το ρυθμό ανάπτυξης που αυξάνει με εκθετική τάση, ας αναφέρουμε πως η έννοια Internet of Things εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1999 με την πρώτη «συνδεδεμένη» συσκευή, ένα οικιακό ψυγείο της LG, να εμφανίζεται το 2000. Μέχρι το 2010 έγιναν κάποια μικρά και σταθερά βήματα και στη συνέχεια άρχισε η τρελή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης με την καμπύλη να συγκλίνει προς τον κατακόρυφο άξονα. Και μερικά στατιστικά ακόμα, 127 νέες IoT συσκευές συνδέονται στο internet κάθε δευτερόλεπτο ενώ για το 2020 το 63% των συνδεδεμένων συσκευών ήταν καταναλωτικά προϊόντα.

Ποια είναι τα σενάρια για την εξέλιξη και το μέλλον των κινητών; Πάντα θα υπάρχει εξέλιξη στο υλικό. Νέοι επεξεργαστές, καλύτερες κάμερες με μεγαλύτερους αισθητήρες, πιο γρήγορο δίκτυο, ενσωμάτωση σε γυαλιά, ακουστικά ή άλλα αντικείμενα που έχουμε μόνιμα πάνω μας, αναδιπλούμενες οθόνες, καλύτερες μπαταρίες. Ωστόσο, η μεγάλη εξέλιξη και η μάχη των κατασκευαστών θα είναι στον τομέα του λογισμικού και των εφαρμογών. Αυτός που θα καταφέρει πρώτος να παρέχει στο χρήστη την απόλυτη εμπειρία διαχείρισης όλου του τεχνολογικού οικοσυστήματος που τον περιβάλλει θα είναι και ο «αρχηγός» της επόμενης ημέρας. Το λογισμικό δεν έχει περιορισμούς και πλέον το hardware μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και τα πιο τρελά σενάρια φαντασίας. Και ένα τέτοιο σενάριο είναι μία ενοποιημένη κονσόλα, η οποία θα είναι διαθέσιμη και από το κινητό και με την οποία ο χρήστης, εκτός του να έχει ένα σύμβουλο με τεχνητή νοημοσύνη και με τον οποίο θα αλληλοεπιδρά, θα μπορεί να «διαχειριστεί» πέρα από τις κλήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φώτα στο σπίτι κτλ όλες τις συσκευές του που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Και διαχείριση για οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ενέργεια σημαίνει οργάνωση με βάση το καθημερινό μας πρόγραμμα, αυτοματισμό με βάση τις συνήθειες μας, πρόβλεψη λειτουργίας με βάση τα στατιστικά και τις πληροφορίες από το internet.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια εστιάζουν στην ανάπτυξη συσκευών και εφαρμογών στους παρακάτω τομείς που αφορούν την καθημερινότητά μας:


Home automation: αύξηση των διαθέσιμων έξυπνων συσκευών πέρα από κουζίνες, φωτισμούς, ηλεκτρικές σκούπες, ζυγαριές κτλ. Ο βασικός στόχος είναι πλέον συνδυασμός εξοπλισμού με user-friendly και easy-to-use εφαρμογές και βοηθούς ΑΙ (ΑΙ-powered voice assistants) με την εμπειρία του χρήστη (UX) να είναι το πρωταρχικό μέλημα.


IoT wearables: αύξηση των δυνατοτήτων των wearables πέρα από fitness trackers, smartwatches κτλ. Ενσωμάτωση νέων αισθητήρων και ανάπτυξη νέων εφαρμογών για την καταγραφή και διαχείριση του περιβάλλοντός μας.

Αλήθεια, σε πόσα χρόνια πιστεύετε πως θα έχουμε τη δυνατότητα και να διαχειριστούμε όλες, μα όλες τις συσκευές μας από ένα κινητό; Και δε συζητάμε για ένα απλό on/off αλλά για έλεγχο, ενημέρωση, αλλαγές στην κατάσταση, πρόβλεψη και αυτοματισμό. Περιμένουμε την πρόβλεψή σας και όταν έρθει η ώρα που το σενάριο που περιγράφουμε θα είναι πραγματικότητα θα επανέλθουμε για να δούμε πόσο νωρίτερα συνέβη από αυτό που προβλέψατε!


ΠΗΓΗ: