Τα «υποκείμενα νοσήματα» που βάζουν σε κίνδυνο όσους νοσούν από τον κορωνοϊό

0
6
Τα-«υποκείμενα-νοσήματα»-που-βάζουν-σε-κίνδυνο-όσους-νοσούν-από-τον-κορωνοϊό


Αρχική


Υγεία


Τα «υποκείμενα νοσήματα» που βάζουν σε κίνδυνο όσους νοσούν από τον κορωνοϊό

Πέμπτη 01 Οκτωβρίου 2020, 21:00

Τα «υποκείμενα νοσήματα» που βάζουν σε κίνδυνο όσους νοσούν από τον κορωνοϊό

Ένα υποκείμενο νόσημα περιγράφεται ως μια χρόνια νόσος, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο καταπολεμά τις λοιμώξεις. Συνήθως είναι ένα ιατρικό πρόβλημα χρόνιο ή σοβαρό, που απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Τα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνουν την χρόνια πνευμονοπάθεια, το άσθμα (ΧΑΠ), τα καρδιαγγειακά προβλήματα (αρτηριακή υπερταση/πίεση), την ανοσοκαταστολή, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη χρόνια νεφρική νόσο και τα προβλήματα του ήπατος.

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα συχνά έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα βακτήρια ή τους ιούς. Αν δεν ελεγχθεί, το υποκείμενο νόσημα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, όχι μόνο τους ηλικιωμένους.

Με το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει ήδη μια μακροχρόνια ασθένεια , το σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα σε εξωτερικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, ή να έχουν σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις, όπως από τον κορωνοϊό.

Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC.


Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Ωστόσο, ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται και στους καπνιστές, επομένως μπορεί και αυτοί να κινδυνεύουν.

«Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο. Όμως με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα (δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους), φοβάμαι γι’ αυτούς. Φοβάμαι ότι οι καπνιστές μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα. Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κορωνοϊός», είχε πει ο κ. Τσιόδρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

ΠΗΓΗ: