Σύσταση για διακοπή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ target=”_blank”

2
Σύσταση-για-διακοπή-χορήγησης-του-εμβολίου-της-johnson-&-johnson-στις-ΗΠΑ-target=”-blank”

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζήτησαν την Τρίτη την άμεση παύση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για τον  κορονοϊό, αφού έξι άτομα που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους στο αίμα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων μετά την χορήγηση του σκευάσματος.

Και τα έξι άτομα, όπως αναφέρουν οι New York Times, ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών και μια εξ αυτών πέθανε ενώ μια δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές. 

Σημειώνεται πως σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, και περίπου εννέα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις έχουν αποσταλεί στις Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Φυσικά το ”πάγωμα” της χορήγησης του εμβολίου αναμένεται να πάει ”πίσω” το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ που μάλιστα είχε επενδύσει σημαντικά στο συγκεκριμένο σκεύασμα, με τον δρ. Άντονι Φάουτσι μάλιστα να δηλώνει πως η χώρα μάλλον δεν θα χρειαστεί καν χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την χορήγηση του οποίου επίσης καταγράφηκαν κάποια περιστατικά θρομβώσεων οδηγώντας σε νέες αποφάσεις για περιορισμό της χορήγησης τους σε χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. 

Η δε ΕΕ και άρχισε τη Δευτέρα να παραλαμβάνει τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson και έπεται η διανομή στα κράτη-μέλη αλλά ουδείς γνωρίζει πως οι νέες αυτές εξελίξεις μπορεί επηρεάσουν και τα εμβολιαστικά προγράμματα στο μπλοκ. 

Οι ανακοινώσεις FDA – CDC

«Σήμερα ο FDA [σ.σ. ο αντίστοιχος ΕΟΦ) και ο @CDCgov εξέδωσαν δήλωση σχετικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson για την # COVID19. Προτείνουμε μια παύση στη χορήγηση αυτού του εμβολίου θέλοντας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», αναφέρoυν ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας FDA και η Δρ Αν Σούτσατ  αναπληρωτής διευθυντής του CDC. Βέβαια τόνισαν πως ”Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες”.

Ο FDA και το CDC βέβαια κάνουν συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας στις πολιτείες, και αναμένεται να υιοθετηθούν με σχετικές αποφάσεις και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους εμβολιασμού.

Στο μεταξύ επιστήμονες του  F.D.A. και  του C.D.C. θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και της εμφάνισης θρομβώσεων και θα καθορίσει εάν το F.D.A. θα επιτρέψει να συνεχιστεί η χορήγηση του σε όλους  τους ενήλικες ή θα εάν θα είναι περιορισμένη.

Έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του C.D.C. έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. 

Πηγή: The New York Times

ΠΗΓΗ: