ΣΥΡΙΖΑ: Πρωταθλήτρια στο κλείσιμο των σχολείων η Ελλάδα

0
ΣΥΡΙΖΑ:-Πρωταθλήτρια-στο-κλείσιμο-των-σχολείων-η-Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια στο κλείσιμο των σχολείων είναι η Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία» αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σημερνό  άνοιγμα των τριών τάξεων του Λυκείου.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπουργός διαφήμιζε τα παγουρίνο στα δημοτικά.  Τι ειρωνεία, όταν δημοτικά και γυμνάσια συμπληρώνουν σχεδόν χρόνο κλειστά» λέει ο τομέρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της Παιδείας Νίκος Φίλης .

Και προσθέτει πως «η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής των κλειστών σχολείων, και αυτό το στατιστικό στοιχείο έχει όνομα και υπεύθυνο. Λέγεται υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ. Τα  ελληνικά σχολεία έχουν μείνει κλειστά 21 από τις 38 εβδομάδες του ενεργού, πλην διακοπών, σχολικού έτους. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14 στις 38 εβδομάδες. Εφτά εβδομάδες λιγότερες για τους μαθητές μας στις τάξεις, αλλά και 21 βδομάδες τηλεκπαίδευσης με τεχνικά προβλήματα, όλο αυτό το σκάνδαλο με τη σύμβαση Cisco, και καμιά υποβοήθηση των εκπαιδευτικών να προσαρμόσουν το μάθημά τους στην κάμερα. Πασχίζουν, αλλά μόνοι τους και αυτοσχεδιάζοντας».

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα όταν έπρεπε όπως για παράδειγμα  μικρότερες και περισσότερες τάξεις, εναλλασσόμενα ωράρια, προσλήψεις περισσότερων αναπληρωτών και βέβαια μονίμων εκπαιδευτικών, μετεκπαίδευση για τις ιδιαιτερότητες και διαφορές του τηλε-μαθήματος, ευελιξία ανά γεωγραφική ενότητα με βάση τα τοπικά δεδομένα, μαζικά τεστ και κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς.

«Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Ακόμα και τώρα, 15 μήνες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, απολύτως τίποτα το ουσιαστικό. Γιατί; Γιατί θα ήταν σαν να παραδέχεται την βαρύτατη αμέλειά του» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης.

«Με τα self test η κυβέρνηση απλώνει το δόγμα της ατομικής ευθύνης»

«Το μόνο που αλλάζει από σήμερα», λένε οι συνεργάτες του  Αλέξη Τσίπρα «είναι η διενέργεια των self test, τα οποία δεν προκύπτει ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση, ούτε ότι θα εφαρμοστούν με επιτυχία.

Υποστηρίζουν πως «το μόνο που κάνει η κυβέρνηση έτσι, είναι να «απλώνει» το δόγμα της ατομικής ευθύνης και σε αυτό τον τομέα, και στα τεστ. Εμείς εδώ και πολύ καιρό ζητούσαμε εβδομαδιαία μοριακά και ράπιντ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Ο Νίκος Φίλης  ζητάει ακόμα από την κυβέρνηση  στα Λύκεια να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας. Να αναπροσαρμοστεί με μείωση η ύλη. Να δοθεί έμφαση στο μάθημα και στην αναπλήρωση της ύλης, που στην πράξη δεν έχει διδαχθεί. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, να ακυρωθεί η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. «Εκτός από λανθασμένο, είναι και απάνθρωπο μέτρο για τους μαθητές της Γ’ τάξης, εν μέσω πανδημίας και ειδικών συνθηκών» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: