Στο σφυρί για μισό εκατομμύριο ευρώ πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου (vid)

6
Στο-σφυρί-για-μισό-εκατομμύριο-ευρώ-πυρηνικό-καταφύγιο-του-Ψυχρού-Πολέμου-(vid)

Στο σφυρί βγαίνει ένα υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο, με 56 δωμάτια και ένα παλιό ραδιοφωνικό στούντιο με ηχομόνωση στο Ντέβον της Βρετανίας. Η τιμή που πωλείται είναι μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το καταφύγιο Hope Cove, κατασκευάστηκε το 1941 κοντά στο Σάλκομπ της νοτιοδυτικής Αγγλίας και είχε λειτουργήσει ως σταθμός ραντάρ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη δεκαετία του 1950 έγιναν εργασίες για τη μετατροπή του ως βάση τοπικής κυβέρνησης, ικανής να φιλοξενήσει 250 κρατικά στελέχη και υπαλλήλους σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή σοβιετικής επίθεσης αργότερα. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Το καταφύγιο προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων αγοραστών, από εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για την αποθήκευση κρασιών και τυριών μέχρι άλλους που θα ήθελαν να το αξιοποιήσουν ως ξενοδοχείο. Ακόμη διαθέτει χάρτες στον παλιό θάλαμο επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούνταν για να συντονίσουν την αντίδραση σε μια επίθεση, αλλά και παλιό ραδιοφωνικό σταθμό, που θα χρησιμοποιείτο για την ενημέρωση του κοινού.

Ο Κρίστοφερ Χάουελ, που φροντίζει το μπούνκερ, είπε στο βρετανικό δίκτυο Skynews, ότι ήταν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης παρέχοντας δυνατότητα φιλοξενίας για 35 ημέρες σ’ ένα «σφραγισμένο» απ’ τον έξω κόσμο περιβάλλον. Αν και εγκαταλελειμμένο, το καταφύγιο φέρεται να έχει πάντως, σύμφωνα με φήμες, έναν ένοικο. Κάποιοι στην περιοχή λένε ότι το στοιχειώνει το φάντασμα ενός πιλότου από την εποχή του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Nτοκουμέντο από την επίθεση στο Α.Τ Καισαριανής: Έτρεχαν οι αστυνομικοί να καλυφθούν (vid)
  • Ενέδρα σε εν κινήσει περιπολικό στου Ζωγράφου: Με γκάζι και ελιγμούς απέφυγε ο οδηγός τις μολότοφ (vid)
  • Lockdown: Το χθεσινό ρεκόρ δείχνει παράταση του lockdown (vids)
  • Survivor: «Μας έδινε εύκολους πόντους η Ανθή Σαλαγκούδη. Ξενέρωσα» (vids)

ΠΗΓΗ: