Σκάνδαλο με χρησιμοποιημένες μπατονέτες για τεστ κορονοϊού σε διεθνές αεροδρόμιο target=”_blank”

1
Σκάνδαλο-με-χρησιμοποιημένες-μπατονέτες-για-τεστ-κορονοϊού-σε-διεθνές-αεροδρόμιο-target=”-blank”

Αρκετοί υπάλληλοι μιας φαρμακευτικής εταιρείας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έπλεναν και μεταπωλούσανχρησιμοποιημένα κιτ ρινικού επιχρίσματος (σ.σ μπατονέτες) που προορίζονταν για τεστ κορονοϊού σε διεθνές αεροδρόμιο της Ινδονησίας.

Μέχρι και 9.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στην πόλη Μεντάν μπορεί να έχουν πέσει θύματα αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης για την υγεία τους κομπίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική εταιρεία Kimia Farma αντιμετωπίζει πιθανή αγωγή από την πλευρά των ανυποψίαστων ταξιδιωτών.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η απάτη συνέβαινε από τον περασμένο Δεκέμβριο στο διεθνές αεροδρόμιο Kualanamu της Βόρειας Σουμάτρας.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να έχουν αρνητικό τεστ Covid αν θέλουν να πετάξουν και το αεροδρόμιο προσφέρει την επιλογή να κάνουν το τεστ επιτόπου. Οι αρχές του αεροδρομίου είχαν χρησιμοποιήσει τα κιτ για rapid τεστ αντιγόνου που παρέχονται από την Kimia Farma.

Μετά από παράπονα από επιβάτες ότι είχαν λάβει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, η αστυνομία έστειλε έναν κρυφό αξιωματικό να εμφανιστεί ως επιβάτης την περασμένη εβδομάδα.

Οταν έγινε ο έλεγχος και έλαβε θετικό αποτέλεσμα, άλλοι αξιωματικοί εισέβαλαν στο χώρο των τεστ, όπου βρήκαν ένα χρησιμοποιημένο κιτ το οποίο είχε ανακυκλωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθησαν πέντε υπάλληλοι της Kimia Farma – συμπεριλαμβανομένου του τοπικού διευθυντή της εταιρείας για την περιοχή της Μεντάν. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας για την υγεία και τους καταναλωτές, πλένοντας τις μπατονέτες και επανασυσκευάζοντάς τις προς πώληση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές έχουν συγκεντρώσει αναφορές από τουλάχιστον 23 μάρτυρες και διερευνούν εάν το κέρδος από την απάτη – εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,8 δισ. ρουπίες (περίπου 105.000 ευρώ) – χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός πολυτελούς σπιτιού για έναν από τους υπόπτους.

Η Kimia Farma, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, έκτοτε έχει απολύσει το εμπλεκόμενο προσωπικό και υποσχέθηκε να εντείνει τους εσωτερικούς ελέγχους.

Αυτή την εβδομάδα, δύο δικηγόροι που πετούσαν συχνά μέσω του αεροδρομίου Kualanamu τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μηνύσουν την Kimia Farma.

Σε μια συλλογική αγωγή, ελπίζουν να λάβουν 1 δισ. Ρουπίες για κάθε επιβάτη που έχει επηρεαστεί από την κομπίνα.

Η Ινδονησία έχει καταγράψει μια από τις χειρότερες επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού στην Ασία, έχοντας συνολικά περίπου 1,7 εκατομμύρια θετικά κρούσματα και περισσότερους από 46.000 θανάτους που συνδέονται με την πανδημία.

(με πληροφορίες από BBC)

ΠΗΓΗ: