Σε απόγνωση οι διοργανωτές εκθέσεων: Οι ζημιές του κλάδου ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ

0
Σε-απόγνωση-οι-διοργανωτές-εκθέσεων:-Οι-ζημιές-του-κλάδου-ξεπερνούν-τα-200-εκατ.-ευρώ

Κραυγή αγωνίας έρχεται από τον εκθεσιακό κλάδο, καθώς, «μετρά» ζημιές 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον μοναδικό κλάδο που παραμένει κλειστός από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος, έχει αφεθεί στο έλεος της πανδημίας, αφού αποτελεί τον  μοναδικό στον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επανεκκίνηση από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή τονίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη διοργάνωση εκθέσεων, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 6 ευρώ διαχέονται στην οικονομία του τόπου που διεξάγεται η έκθεση.

Εκπροσωπώντας τον κλάδο, εννέα εκθεσιακά κέντρα (Athens Metropolitan Expo A.E., Be Best, Exposystem A.E., FORUM A.E., Interform Α.Ε., MEC Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο, ROTA A.E., ΔΕΘ-Ηelexpo A.E. και Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.), ζητούν την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και προστασίας.

Οι επιπτώσεις

Όπως τονίζουν, με όλες τις εκθέσεις να έχουν ακυρωθεί και την απαγόρευση για τη διοργάνωση νέων να εξακολουθεί να ισχύει, το μέλλον του κλάδου φαντάζει αβέβαιο και η κραυγή αγωνίας ακούγεται εκκωφαντική.

Διοργανωτές εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα και κατασκευαστές περιπτέρων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καταγράφοντας σχεδόν μηδενικά έσοδα επί 12 μήνες, χωρίς μάλιστα να έχει προβλεφθεί να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα ενίσχυσης που εφαρμόζονται για άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα αυτός της εστίασης. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι του κλάδου –άμεσοι και έμμεσοι- ζουν με την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κι όλα αυτά, όταν ξ εκθεσιακή βιομηχανία της χώρας συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, με την τόνωση μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων, από τον ξενοδοχειακό κλάδο και την εστίαση μέχρι τις μεταφορές και την αναψυχή. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 6 ευρώ διαχέονται στην οικονομία του τόπου όπου διοργανώνεται η εκάστοτε έκθεση. Παράλληλα, η εκθεσιακή δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τον επαγγελματικό τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αίτημα για άμεση επανέναρξη

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν υποβάλλει επανειλημμένα αιτήματα και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναντήσεις με πολιτειακούς και επιχειρησιακούς παράγοντες των υπουργείων για την ενίσχυση της εκθεσιακής βιομηχανίας –που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική υγεία της χώρας – διαπιστώνοντας όμως πως έναντι των επίσης δίκαιων αιτημάτων άλλων κλάδων που έχουν πληγεί έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος πρέπει να τύχει της προσοχής και της μέριμνας που του αξίζουν από την Πολιτεία και να ενταχθεί στα σχεδιαζόμενα προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς αποτελεί πραγματικό πυλώνα για μια σειρά επιμέρους επαγγελμάτων.  

Τέλος, οι εκπρόσωποι τονίζουν, ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες και απόλυτη ασφάλεια για εκθέτες και επισκέπτες μόλις η Πολιτεία το επιτρέψει.

ΠΗΓΗ: