Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

2
Προσφυγή-στο-ΣτΕ-κατά-της-πανεπιστημιακής-αστυνομίας

Κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας στρέφονται με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών, των αποφάσεων για την συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.ά.,  και 22 καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη  Ειδικών Φρουρών με σκοπό  τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας αλλά και σειρά άλλων συνταγματικών διατάξεων. 

Επιπλέον, στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντίθετες στις προβλέψεις του νόμου   4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την  αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

ΠΗΓΗ: