Πιθανοί και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί, μα όχι νέος μεγάλος σεισμός, λένε επιστήμονες target=”_blank”

2

.

Νέους ισχυρούς μετασεισμούς, μετά και τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, θα μπορούσαν να να δώσουν τα ρήγματα της βόρειας Θεσσαλίας το επόμενο διάστημα, εκτίμησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

 

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας «σε μια τέτοια μετασεισμική ακολουθία, όπως εξελίσσεται, θα είναι απίθανο να μη γίνει ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες μέρες ή και ώρες». Όσον αφορά στο μέγεθός τους, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι 5 με 5,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο περισσότερο. 

«Όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πάντα ενεργοποιούνται -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- γειτονικά ρήγματα», εξήγησε ο Κ. Παπαζάχος, καλώντας ωστόσο τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής να μην ακούν ανυπόστατες φήμες περί επικείμενου, πολύ ισχυρού σεισμού. Όπως υπογράμμισε, το ότι ενεργοποιείται ένα γειτονικό ρήγμα και εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα ακολουθήσει μεγάλος σεισμός. «Κανένα επιστημονικό δεδομένο δεν προτείνει ότι έχουμε ενεργοποίηση μεγάλου γειτονικού ρήγματος» υπογράμμισε. 

Μικρή είναι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με τον χθεσινό και τον προχθεσινό δήλωσε από πλευράς του ο καθηγητής Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τόνισε ωστόσο ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς «δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα». 

ΠΗΓΗ: