Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα target=”_blank”

0
Πελώνη:-Δεν-είναι-της-παρούσης-η-συζήτηση-για-άνοιγμα-μετακινήσεων-το-Πάσχα-target=”-blank”

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις για το αν θα επιτραπούν τα ταξίδια το Πάσχα και το πότε θα γίνει ή άρση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών, διευκρινίζοντας όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο για το άνοιγμα εστίασης εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να γίνει μετά το Πάσχα, ενώ αυτό του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, όπως είπε η κ. Πελώνη, το θέμα θα εξεταστεί αύριο Παρασκευή (9/4) στην συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις.  «Αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca», απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη.

Σχετικά με το άνοιγμα των λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, σημείωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο και γιατί πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. «Τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές», ανέφερε η κ. Πελώνη, ενώ διευκρίνισε ότι το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Αυτό που επίσης τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.  «Στην περίπτωση αρνητικού τεστ θα εκδίδεται  μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται  χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας». Όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Όσο για τα εμβόλια, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε η κ. Πελώνη, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ποσοστό ανοσίας που θα έχει επιτευχθεί έως τότε, καθώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό εμβολίων που θα έχει παραλάβει η χώρα. «Επαναλαμβάνω την έκκληση-παράκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο  γιατί αυτοί είναι αυτοί  κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός», κατέληξε στην αναφορά της για τα εμβόλια η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, για τις πολλές και συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και μελών της Επιτροπής των ειδικών, για το θέμα της πανδημίας. «Είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα και μία ενιαία η φωνή που βγαίνει προς τα έξω για να μην δημιουργείται μία περαιτέρω σύγχυση στην κοινωνία», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η κ. Πελώνη επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης: «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο»

ΠΗΓΗ: