Παρίσι: Συγκρούσεις με την αστυνομία σε διαδήλωση κατά των μέτρων του κορονοϊού target=”_blank”

0
Παρίσι:-Συγκρούσεις-με-την-αστυνομία-σε-διαδήλωση-κατά-των-μέτρων-του-κορονοϊού-target=”-blank”

Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο, με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών να κάνουν χρήση δακρυγόνων, μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα.

Πλάνα έδειξαν την αστυνομία να προσπαθεί να απωθήσει διαδηλωτές κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Λαζάρ της πρωτεύουσας αφού οι διαδηλωτές έσπρωξαν αστυνομική μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο αστυνομικοί.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πόλης. Συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές ξέσπασαν επίσης στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων και η κυκλοφορία σταμάτησε.

Σε μια άλλη διαδήλωση που είχαν καλέσει ακροδεξιοί πολιτικοί στο δυτικό Παρίσι, διαδηλωτές που αντιτίθενται στα μέτρα κατά του νέου κορονοϊού κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δικτατορία».

Εκτός του Παρισιού, διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Νάντη και την Τουλούζη. Η αστυνομία εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 11.000 στο Παρίσι και σχεδόν 150.000 στο σύνολο τους κάθε ηλικίας σε όλη την Γαλλία.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων η φράση «Ελευθερία, ελευθερία» και «Μακρόν, δεν θέλουμε το πιστοποιητικό σου» (“Macron, ton pass, on n’en veut pas”).

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 114.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά των μέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές σημειώνονται ενώ οι Γάλλοι δηλώνουν στην πλειονότητά τους υπέρ της απόφασης που έλαβε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και άλλα επαγγέλματα υπό την ποινή κυρώσεων.

Η επέκταση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού (που δείχνει αν ο/η κάτοχός του έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19) στην πλειονότητα των δημόσιων χώρων συγκεντρώνει επίσης πλειονότητα θετικών απόψεων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την επομένη των ανακοινώσεων αυτών.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό, που εφαρμόζεται ήδη σε πολιτιστικούς χώρους και χώρους ψυχαγωγίας, αναμένεται να επεκταθεί από τις αρχές Αυγούστου στα καφέ, τα εστιατόρια και τα τρένα.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των εμβολιασμών στη Γαλλία: 39 εκατομμύρια άνθρωποι, το 58% του συνολικού πληθυσμού, είχαν λάβει μέχρι χθες Παρασκευή τουλάχιστον μία δόση και το 48% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όμως έπειτα από μια υποχώρηση της επιδημίας την άνοιξη, ο αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στη Γαλλία υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική, φθάνοντας από 4.500 στις 9 Ιουλίου σχεδόν τις 21.500 χθες. Η επιδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 110.000 θανάτους στη

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση του υγειονομικού πιστοποιητικού (ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, νόσηση ή αρνητικό τεστ Covid-19) και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει τώρα να εγκριθούν και από τη Γερουσία.

Ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Les Patriotes» Φλοριάν Φιλιπό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: