Πάσχα 2021: Στιγμές κατάνυξης για τους Έλληνες επώνυμους στον Επιτάφιο

0
Πάσχα-2021:-Στιγμές-κατάνυξης-για-τους-Έλληνες-επώνυμους-στον-Επιτάφιο

Πάσχα 2021: Μεγάλη Παρασκευή, μια μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας. Η μέρα που κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Μπορεί τη φετινή χρονιά λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων να μην πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου, ωστόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε στην εκκλησία και να προσκυνήσουμε.

  • VIRAL ΕΙΔΗΣΗ: Survivor: Με αυτά τα χρήματα έφυγε από το παιχνίδι ο Κώστας Παπαδόπουλος

Πολλοί είναι οι επώνυμοι που από νωρίς το πρωί σπεύδουν τις εκκλησίες της γειτονίας τους για να προσκυνήσουν.

Ανάμεσά τους η Καίτη Γαρμπή, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ελένη Χατζίδου, η Ντορέττα Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι.

Μεγάλη Παρασκευή: Ποια η σημασία της ημέρας

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Ακολουθίες

Την Μεγάλη Παρασκευή ακούγονται τα Εγκώμια, τροπάρια δημοφιλή, άγνωστου ποιητή με πιο γνωστά τα : “Η ζωή εν τάφω…”, “Άξιον εστί μεγαλύνειν…”, “Αι γενεαί πάσαι…” και “Ω γλυκύ μου Έαρ…”.

Έθιμα

Ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής είναι η περιφορά του Επιταφίου με τον κόσμο να ακολουθεί την θρησκευτική πομπή, ψέλνοντας, ενώ κατά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία ακούγεται το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με την σφράγιση του τάφου του Ιησού. Σε πολλές περιοχές της χώρας τραγουδούν το μοιρολόι σήμερα μαύρος ουρανός, ενώ φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες από λουλούδια με τις οποίες στολίζουν τον Επιτάφιο.

ΠΗΓΗ: