Ο διπλωμάτης 100 χρονών, το αλεπουδάκι 101 target=”_blank”

0
2
Ο-διπλωμάτης-100-χρονών,-το-αλεπουδάκι-101-target=”-blank”

Είναι προφανές ότι η χώρα εδώ και μήνες δέχεται υβριδικές απειλές και προσπάθειες κατάλυσης της κυριαρχίας της. Τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο αλλά και η έξοδος του Oruç Reis στην ανατολική Μεσόγειο σε συνάρτηση με τον αναθεωρητικό λόγο Τούρκων αξιωματούχων, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ούτε στον πιο αιθεροβάμονα διεθνιστή.

Διπλωματικά η Ελλάδα έχει δώσει ρεσιτάλ, καθιστώντας μέρα με τη μέρα το αφήγημά μας, θέλω του δυτικού κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής μας. Προχωράμε με σημαιοφόρο μας το διεθνές δίκαιο και παίρνουμε από όπου μπορούμε το εφικτό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν δικαιολογούνται λάθη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φωνές που διαφωνούν με πολλές αποφάσεις της εξωτερικής μας πολιτικής. Δεν είναι περίεργο. Ο γράφων έχει διαφωνήσει με πολλές αποφάσεις του εκάστοτε προπονητή της αγαπημένης του ομάδας. Κάπου εδώ ταιριάζει η παροιμία μας « η αλεπού 100 χρονών, το αλεπουδάκι 101».

Σήμερα θα αναφερθώ σε κάποιες από τις μορφές που το αλεπουδάκι παίρνει για να δείξει ότι είναι ανώτερο της αλεπούς, και τους ενδόμυχους λόγους του.

Το αλεπουδάκι-διεθνολόγος του κυριακάτικου Τύπου. Είναι ο άνθρωπος που διαβάζει σχεδόν κάθε Κυριακή 2-3 εφημερίδες και προσπαθεί να μελετήσει τα περισσότερα άρθρα περί ελληνοτουρκικών σχέσεων, πράγμα που τον φέρνει σε πλεονεκτική σχέση τη Δευτέρα στο καφενείο.

Το αλεπουδάκι-δημοσιογράφος. Ο συγκεκριμένος τύπος σαφώς και έχει κάποιες γνώσεις περισσότερες από τον προηγούμενο καθώς λόγω δουλειάς ενημερώνεται περισσότερο και είναι και πιο έξυπνος. Διαφωνεί με την πολιτική του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ κυρίως γιατί μετά το πρόγραμμα Μένουμε Σπίτι αυξήθηκε ο αντιπολιτευτικός του οίστρος, για τους γνωστούς λόγους.

Το αλεπουδάκι διεθνιστής. Αυτός όταν αναφέρεται στο θέμα ανάβει τσιγάρο και κοιτάζει στον ουρανό. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αδιαφορία του προς την ιστορία( τι μας έκαναν οι Τούρκοι; ) και την γεωγραφία ( πρέπει να είμαστε δοτικοί με τους γείτονες ). Είναι κατά των εξοπλισμών και αγνοεί επιδεικτικά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Το αλεπουδάκι-δεξιός. Είναι συνήθως απόστρατος ή απόφοιτος πανεπιστημίου και ξέρει ότι το ακροατήριο του αρέσκεται σε εκστρατείες. Είναι υπέρ των βυθίσεων πλοίων και των καταρρίψεων αεροπλάνων. Του αρέσει η φράση ΑΟΖ, χωρίς να ξέρει και στο 100% τι είναι.

Το αλεπουδάκι-αριστερός. Αυτός είναι μπερδεμένος. Πάντα πίστευε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Τώρα ο Τσίπρας λέει ότι δεν τα φυλάνε καλά, η Βαγενά προχθές είπε ότι ήταν άοπλα γυναικόπαιδα στον Έβρο. Παίρνει το ενημερωτικό από το κόμμα κάθε πρωί, κάνει το σταυρό του ( καινούριο και αυτό ) και το μαθαίνει απ’ έξω.

Σοβαρά τώρα. Οι διεθνείς σχέσεις της χώρας καθορίζονται από παράγοντες που δεν είναι γνωστοί στους περισσότερους από εμάς. Η Ελλάδα έδειξε ότι η αποτρεπτική της ισχύς, παρά την κρίση, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που έχουν επωμιστεί αυτό το βάρος με καλόπιστη κριτική. Η μικροψυχία και η μικροπολιτική δεν βλάπτουν τον κ. Μητσοτάκη. Το φρόνημα βλάπτουν.

ΠΗΓΗ: