Οι ενδείξεις που δείχνουν οτι έχετε ωορρηξία;

0
Οι-ενδείξεις-που-δείχνουν-οτι-έχετε-ωορρηξία;

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, 21:00

Οι ενδείξεις που δείχνουν οτι έχετε ωορρηξία;

Οι γόνιμες ημέρες κάθε μήνα είναι λίγες ημέρες πριν την ωορρηξία και η ημέρα της ωορρηξίας. Δεν είναι οι ίδιες για κάθε γυναίκα και εξαρτώνται από την διάρκεια του εμμηνορυσιακού σας κύκλου.

Συχνά μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε στις γόνιμες ημέρες απλώς παρακολουθώντας τον κύκλο σας και τις αλλαγές στο σώμα σας στην διάρκεια του.

Υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι χωρίς να κάνετε κάποιου είδους ειδική εξέταση, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν είστε κοντά στην ωορρηξία.

Υπολογίζοντας την ημέρα του κύκλου που βρίσκεστε.

Μπορείτε να κάνετε την καταγραφή σε ένα απλό χαρτί, σε ένα ημερολόγιο ή καλύτερα σε ένα application. Να πως γίνεται η καταγραφή:

  • Καταγράψτε την 1η ημέρα (ημέρα έναρξης) μιας περιόδου, και ακολούθως την ημέρα έναρξης της επόμενης περιόδου.
  • Αν το διάστημα μεταξύ δύο περιόδων είναι 26-30 ημέρες (μέσος όρος 28 ημέρες) είναι πιο εύκολο να προσδιοριστούν οι γόνιμες ημέρες.
  • Αφαιρούμε 14 ημέρες από την μέση διάρκεια του κύκλου για να υπολογίσουμε την πιθανή ημέρα ωοθυλακιορρηξίας (γνωρίζουμε ότι εάν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, 14 ημέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία έρχεται η περίοδος).
  • Γόνιμες ημέρες θεωρούνται η ημέρα που προσδιορίστηκε η ωορρηξία και οι 6 ημέρες που προηγούνται. Στην πραγματικότητα οι 2-3 ημέρες πριν την ωορρηξία θεωρούνται οι πιο γόνιμες.
  • Παράδειγμα σε μία γυναίκα με κύκλο 30 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 16η ημέρα του κύκλου. Οι γόνιμες ημέρες είναι από την 10η έως την 16η. Σε κύκλο 26 ημερών από την 6η έως την 12η!

Ελέγχοντας τις κολπικές εκκρίσεις και την τραχηλική βλέννα καθημερινά.

Παρακολουθώντας αυτές τις αλλαγές συχνά μπορείτε να αντιληφθείτε πότε πλησιάζουν οι γόνιμες ημέρες.

  • Στην διάρκεια της περιόδου το αίμα καλύπτει τις κολπικές εκκρίσεις.
  • Αμέσως μετά την περίοδο οι κολπικές εκκρίσεις συνήθως είναι ελαττωμένες και ίσως να αισθάνεστε πιο «στεγνή».
  • Όταν αρχίζει να μεγαλώνει και να ωριμάζει το ωοθυλάκιο οι εκκρίσεις αυξάνουν και είναι συνήθως κίτρινες ή άσπρες. Είναι αρκετές και μπορεί να λερώνουν το εσώρουχό σας.
  • Αμέσως πριν την ωορρηξία, και για 3-4 περίπου ημέρες, οι εκκρίσεις είναι περισσότερο αυξημένες από κάθε άλλη στιγμή στον κύκλο. Είναι διαυγείς, και λεπτόρευστες. Αυτές οι ημέρες είναι οι πιο γόνιμες στην διάρκεια του κύκλου σας!
  • Μετά από αυτές τις «υγρές» ημέρες, ξαφνικά θα έχετε λιγότερες εκκρίσεις και θα είναι πιο κολλώδεις και παχύρευστες.

Ελέγχοντας την θερμοκρασία του σώματος καθημερινά.

Η θερμοκρασία αλλάζει ελάχιστα κατά την διάρκεια του κύκλου σας, και αυξάνεται περίπου κατά μισό με ένα βαθμό °C αμέσως μετά την ωορρηξία. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο θα πρέπει να μετράτε κάθε ημέρα την θερμοκρασία σας και να την καταγράφετε. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται το πρωί μόλις ξυπνήσετε, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι και πριν κάνετε οτιδήποτε. Δεν θα πρέπει να έχετε φάει, μιλήσει, κάνει σεξ ή δείτε καν το κινητό σας! Κρατείστε σταθερό το θερμόμετρο στη θέση του για περίπου 5 λεπτά.

Οι διαφορές της θερμοκρασίας θα είναι δέκατα βαθμού °C, γι’ αυτό χρησιμοποιήτε ένα καλό θερμόμετρο. Καθώς καταγράφετε την θερμοκρασία θα αρχίσετε να βλέπετε ένα μοτίβο. Οι αλλαγές στην θερμοκρασία μπορεί να συμβαίνουν γρήγορα ή αργά και μπορεί να διαφέρουν από κύκλο σε κύκλο. Γόνιμες θεωρούνται οι πρώτες 1-2 ημέρες αμέσως μόλις διαπιστώσετε την μικρή αύξηση στην θερμοκρασία του σώματος.

Ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσετε τις γόνιμες ημέρες είναι να συνδυάσετε τους 3 παραπάνω τρόπους. Καθεμία από τις παραπάνω μεθόδους βασίζεται σε διαφορετικά σημεία για τον προσδιορισμό της ωορρηξίας.

Συνδυάζοντας όλους τους τρόπους που αναφέρουμε θα εντοπίσετε τις γόνιμες ημέρες με μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς θα έχετε μια πιο πλήρη εικόνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

ΠΗΓΗ: