Ξεκίνησε η μεγαλύτερη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό παγκοσμίως target=”_blank”

0
1
Ξεκίνησε-η-μεγαλύτερη-δοκιμή-εμβολίου-για-τον-κορονοϊό-παγκοσμίως-target=”-blank”

Η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για το εμβόλιο για την νόσο COVID-19 ξεκίνησε τη Δευτέρα με τον πρώτο από τους 30.000 εθελοντές που θα βοηθήσουν στο τεστ των δόσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ – ένας από τα πολλά υποψηφία εμβόλια στο τελευταίο στάδιο σε αυτή την παγκόσμια κούρσα.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία εγγύηση ότι το πειραματικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και την Moderna Inc., θα είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία, οι εθελοντές δεν θα ξέρουν αν παίρνουν το πραγματικό φάρμακο ή την εικονική του έκδοση. Μετά από δύο δόσεις, οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν στενά ποια ομάδα ατόμων βιώνει περισσότερες λοιμώξεις καθώς συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ειδικά σε περιοχές όπου ο ιός εξαπλώνεται ακόμα ανεξέλεγκτα.

 

Η Moderna είπε ότι ο πρώτος εμβολιασμός έγινε στη Σαβάννα της Τζόρτζια, τον έναν από τους δεκάδες τόπους δοκιμών σε όλη τη χώρα.

Αρκετά άλλα εμβόλια που κατασκευάστηκαν από την Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, στις αρχές του μήνα, ξεκίνησαν μικρότερης κλίμακας δοκιμές τελικού σταδίου στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την πανδημία.

Αλλά οι ΗΠΑ απαιτούν τις δικές τους δοκιμές για οποιοδήποτε εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα και έχουν θέσει ένα υψηλό στόχο: Κάθε μήνα έως το φθινόπωρο, το δίκτυο πρόληψης COVID-19 που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση θα ξεκινάει μια νέα μελέτη για υποψήφια εμβόλια – η καθεμία με 30.000 νέους εθελοντές.

Οι μαζικές μελέτες δεν γίνονται απλώς για να ελέγξουν εάν οι τα εμβόλια λειτουργούν – χρειάζονται για να ελέγξουν και την ασφάλεια κάθε πιθανού εμβολίου. Και ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες, οι επιστήμονες θα μπορούν τελικά να συγκρίνουν όλες τα εμβόλια.

Στη συνέχεια τον Αύγουστο, ξεκινά η τελική μελέτη του εμβολίου της Οξφόρδης, και ακολούθως σχεδιάζεται η διεξαγωγή δοκιμής ενός υποψηφίου εμβολίου από την Johnson & Johnson τον Σεπτέμβριο και την Novavax τον Οκτώβριο – αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η Pfizer Inc. σχεδιάζει τη δική της μελέτη 30.000 ατόμων φέτος το καλοκαίρι.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων που θα συμμετέχουν σε αυτές τις δοκιμές – τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από 150.000 Αμερικανοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον διαδικτυακά.

Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο από το μηδέν, αλλά οι επιστήμονες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ταχύτητας αυτή τη φορά, γνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του πλανήτη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κορονοϊός δεν ήταν καν γνωστό ότι υπήρχε πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου και οι κατασκευές εμβολίων ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου όταν η Κίνα κοινοποίησε τη γενετική αλληλουχία του ιού.

Τον Μάρτιο, μόλις 65 ημέρες αργότερα, το εμβόλιο που έφτιαξε το NIH δοκιμάστηκε σε ανθρώπους. Ο πρώτος που εμβολιάστηκε ενθαρρύνει τους άλλους να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν αποθέματα εκατομμυρίων εμβολίων από αυτά που δοκιμάζονται, ώστε αν και όταν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν ένα ή περισσότερα από αυτά, οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν αμέσως. Ομως, οι πρώτες διαθέσιμες δόσεις πιθανότατα προορίζονται για άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.

Μέχρι τότε, η Χάλερ, η εθελόντρια που εμβολιάστηκε τον Μάρτιο, θα συνεχίσει να φοράει μάσκα σε δημόσιους χώρους και να λαμβάνει τις ίδιες προφυλάξεις αποστασιοποίησης που ισχύουν για όλους – ελπίζοντας ότι ένα από τα εμβόλια θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

«Δεν ξέρω ποιες είναι οι πιθανότητες αυτό να είναι το σωστό εμβόλιο. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά άλλα εκεί έξω που επίσης έχουν πιθανότητες», είπε.

(με πληροφορίες από Associated Press)

ΠΗΓΗ: