Νέος Πατριάρχης Σερβίας : «Είμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας της Ρωσίας»

2
Νέος-Πατριάρχης-Σερβίας-:-«Είμαστε-στο-πλευρό-της-Εκκλησίας-της-Ρωσίας»

Στην κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια Ορθοδοξία εξαιτίας του ουκρανικού προβλήματος αναφέρθηκε ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

«Υπέρ των ιερών κανόνων»

«Είμαστε μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία με τη δική μας εσωτερική τάξη. Ολες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι αδελφές μας Εκκλησίες», υπενθύμισε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Και πρόσθεσε ότι «Και εν προκειμένω, όπως και κατ᾽ αρχήν, πάντοτε τασσόμαστε υπέρ των ιερών κανόνων και της τάξεως. Θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, δεν συνάδουν αυτές με την παράδοση της Εκκλησίας και, υπό αυτήν την έννοια, εάν θέλετε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είμαστε στο πλευρό της τάξεως και των ιερών κανόνων. Και εν προκειμένω η Ρωσική Εκκλησία όντως στερήθηκε των δικαιωμάτων της».

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η ουκρανική κατάσταση αποτελέσει προηγούμενο για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας σε εκκλησιαστικά μορφώματα στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Σερβίας, π.χ. στη Βόρεια Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο, στο Κοσσυφοπέδιο ή στην Κροατία.

«Μεγάλες αναστατώσεις»

«Προφήτης δεν είμαι, ωστόσο, ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε παρόμοιες πράξεις, όπως αυτές που είδαμε στην Ουκρανία», επισήμανε ο κ. Πορφύριος.

«Διότι κατέστη προφανές ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες αναστατώσεις στις σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών. Τούτο θα γίνει μάθημα, το οποίο είναι σε θέση να συνεφέρει τους πάντες» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε πως «όταν ανακύπτουν προβλήματα, πρέπει να συνομιλούμε και να αφήνουμε την αποκατάσταση της τάξεως όχι στον δικό μας χρόνο, αλλά στον χρόνο του Θεού».

Πηγή: romfea.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

ΠΗΓΗ: