Νέα τεχνολογία βελτιώνει σημαντικά τις μπαταρίες των κινητών

0
Νέα-τεχνολογία-βελτιώνει-σημαντικά-τις-μπαταρίες-των-κινητών

Του Θάνου Παλάγκα

Οι κατασκευαστές αυξάνουν συνέχεια τη χωρητικότητα των μπαταριών τα τελευταία χρόνια και έχουμε φτάσει να θεωρούμε πολύ κοινό μια μπαταρία 5000 mAh. Αυτό θα ήταν μάλλον εξωπραγματικό μερικά χρόνια πριν, αλλά όλοι μας χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τα κινητά μας μέσα στη μέρα, οπότε είναι λογικό να θέλουμε την καλύτερη δυνατή αυτονομία.

Αυτό που πολλές φορές παραβλέπουμε είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες μπαταρίες φθείρονται με τον καιρό, όπως και οι μικρότερες. Χάρη σε πολλές βελτιώσεις στο software, το οποίο σταματάει την φόρτιση πριν να είναι πληρης, αλλά και εμφανίζει την κατάσταση της μπαταρίας στον χρήστη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά.

Παρόλα αυτά, τα κινητά θα χάσουν περίπου 5%-10% από την αρχική μπαταρία μέσα σε ένα έτος χρήσης, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και το μοτίβο χρήσης. Οπότε το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα μπορούσαμε να κρατάμε το κινητό μας περισσότερο από 3 χρόνια και να μην ανησυχούμε για τον χρόνο ζωής της μπαταρίας;

Η λύση μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά από όσο νομίζουμε, χάρη σε μια ομάδα από την Ιαπωνία με το όνομα Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST). Έχουν βρει ένα νέο υλικό το οποίο επιβραδύνει την φθορά της μπαταρίας, με αποτέλεσμα αυτή να έχει διατηρήσει το 95% της χωρητικότητάς της, ακόμα και μετά από 5 χρόνια ή και περισσότερο. Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι θα μπορούμε να κρατάμε τη συσκευή πάνω από 5 χρόνια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θέλουμε να την κρατήσουμε.

Το νέο υλικό ονομάζεται Bis-imino-acenaphthenequionone-Paraphenylene (BP). Πέρα από το πολύ δύσκολο όνομά του, το οποίο είναι ένας άλλος τρόπος ώστε να πούμε «γραφίτης», επιτρέπει στις μπαταρίες να διατηρούν την χωρητικότητά τους ακόμα και μετά από 1700 κύκλους φόρτισης – εκφόρτισης.

Όπως δηλώνει η ομάδα ανάπτυξης της τεχνολογίας, αυτό θα κάνει τα κινητά πιο αξιόπιστα και πιο βιώσιμα σε βάθος χρόνου. Επίσης η τεχνολογία αναμένεται να εισέλθει και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ηλεκτρική αυτοκίνηση. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και ποιους τομείς θα ωφελήσεις τελικά.

[via]

ΠΗΓΗ: