Μπέργκεν – Νορβηγία : Μια πόλη βγαλμένη από μια άλλη εποχή – Φωτογραφίες

0
4
Μπέργκεν-–-Νορβηγία-:-Μια-πόλη-βγαλμένη-από-μια-άλλη-εποχή-–-Φωτογραφίες

Το Μπέργκεν, παλαιότερα Μπιέργκβιν (Bjørgvin), είναι πόλη και δήμος της περιφέρειας Χόρνταλαντ στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 ο πληθυσμός του δήμου ήταν 280.216 και η μητροπολιτική περιοχή του Μπέργκεν έχει περίπου 420.000 κατοίκους. Το Μπέργκεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας.

Ο δήμος καλύπτει 465 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο (Bergenshalvøyen). Το κέντρο της πόλης και οι βόρειες συνοικίες βρίσκονται στο Μπιφιόρντεν, το «φιόρδ της πόλης», και η πόλη περιβάλλεται από βουνά.

Το Μπέργκεν είναι γνωστό ως «πόλη των επτά βουνών». Πολλά από τα εκτός δήμου προάστια βρίσκονται σε νησιά. Το Μπέργκεν είναι το διοικητικό κέντρο της Χόρνταλαντ και αποτελείται από οκτώ συνοικίες: Αρνα, Μπέργκενχους, Φάνα, Φίλινγκσντάλεν, Λάκσεβογκ, Ιτρέμπιγκντα, Ορσταντ και Οσανε.

Το εμπόριο στο Μπέργκεν είχε πιθανόν αρχίσει ήδη από τη δεκαετία του 1020. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε το 1070 από τον βασιλιά Όλαφ Κύρε και ονομάστηκε Μπγέργκβιν (Bjørgvin), «το πράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά».

Ήταν πρωτεύουσα της Νορβηγίας το 13ο αιώνα και από τα τέλη του έγινε εμπορικός σταθμός της Χανσεατικής Ένωσης.

Μέχρι το 1789 το Μπέργκεν απολάμβανε αποκλειστικά δικαιώματα ως διαμεσολαβητής του εμπορίου μεταξύ της Βόρειας Νορβηγίας και του εξωτερικού και ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας μέχρι τη δεκαετία του 1830, όταν την ξεπέρασε η πρωτεύουσα Χριστιανία (γνωστή σήμερα ως Όσλο).

Ότι απομένει από τις αποβάθρες, το Μπρίγκεν (Bryggen), είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η πόλη επλήγη από πολυάριθμες πυρκαγιές ανά τους αιώνες.

Η Σχολή Μετεωρολογίας Μπέργκεν μετεξελίχθηκε στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο το 1917, το 1936 ιδρύθηκε η Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και το 1946 το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Από το 1831 ως το 1972 το Μπέργκεν αποτελούσε ξεχωριστή περιφέρεια. Το 1972 ο δήμος απορρόφησε τέσσερις γύρω δήμους και εντάχθηκε στην περιφέρειας Χόρνταλαντ, σύμφωνα με το el.wikipedia.org.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ: