Μειωμένοι οι εμβολιασμοί λόγω καλοκαιριού, πιθανή τρίτη δόση target=”_blank”

1

Στους 40.000 έχουν πέσει οι ημερήσιοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα μας κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα, είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κατά βάση στο καλοκαίρι και τις θερινές διακοπές πολλών συμπολιτών μας.

Οπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους παρόμοια τάση καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι και ευελπιστούμε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα μπαίνουν νέα ραντεβού στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί. Με τη μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.705.000 πολίτες (54,3% στον γενικό πληθυσμό – 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό). Την ίδια ώρα, 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (49% στον γενικό πληθυσμό – 58% στον ενήλικο πληθυσμό)».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την α’ δόση του εμβολίου περί τα 100.000 άτομα.

Οσον αφορά τους έφηβους 15-17 ετών, 33.000 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού και στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών 5.300 άτομα.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον, προς το παρόν έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εμβολιασμοί 725 πολιτών.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα, Πέμπτη, αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ετοιμότητα για τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα χορήγησης τρίτης «ενισχυτικής» δόσης του εμβολίου, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας επεσήμανε πως «αν το εισηγηθούν οι ειδικοί και δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιχείρηση για την τρίτη δόση, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: «Ηλικιακά, ανοσοκατασταλμένοι και χρόνος χορήγησης τους εμβολίου».

Ανάπτυξη ομάδων κινητών συνεργείων

Εμφαση στους εμβολιασμούς ατόμων με κινητικά προβλήματα, πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικών πληθυσμών και εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών.

Επίσης, τις επόμενες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

ΠΗΓΗ: