Μία «ανάσα» από την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι αλλάζει από το Σάββατο

0
Μία-«ανάσα»-από-την-επιστροφή-στην-κανονικότητα-–-Τι-αλλάζει-από-το-Σάββατο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα, που θα επισφραγιστεί τον Μάιο με το άνοιγμα της εστίασης και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και την κατάργηση του sms στο 13033.

Τα σκληρά μέτρα του lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζουν να χαλαρώνουν, με το επόμενο βήμα να γίνεται το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, όταν και θα ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, καθώς και τα κέντρα αισθητικής. 

Έτσι, η αγορά κάνει ολική επανεκκίνηση, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Τα εμπορικά καταστήματα και τα mall θα ανοίξουν με click inside και click away και οι πολίτες, όπως και στα καταστήματα του λιανεμπορίου που έχουν ήδη ανοίξει, θα πρέπει να στείλει μήνυμα στο 13032 και θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για τα ψώνια του. Αν δεν μπορεί να στείλει μήνυμα, θα πρέπει να έχει την έντυπη βεβαίωση κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση αλλά και απόδειξη πως έχει ραντεβού σε κατάστημα.

Click4more: Εστίαση: Όλοι οι κανόνες λειτουργίας – Αποστάσεις και σχεδιαγράμματα

Όσον αφορά στο ωράριο, εμπορικά και mall μπορούν να ανοίξουν (προαιρετικά) από τις 07:00 το πρωί και να μείνουν ανοιχτά έως τις 20:30 το βράδυ. Εξαίρεση είναι η Μεγάλη Παρασκευή, που τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 13:00 (μετά την αποκαθήλωση δηλαδή) και θα κλείσουν στις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο, που θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00.

Μια φορά την εβδομάδα, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες υποχρεούνται να κάνουν self test.

Σε κάθε μαγαζί επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Στους κοινόχρηστους χώρους των mall και των εκπτωτικών χωριών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα αισθητικής

Στα κέντρα αισθητικής θα είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δυο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες και όπως ανακοίνωσε ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος.

Οι θέσεις των πελατών πρέπει να έχουν δυο μέτρα απόσταση και οι πελάτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα μόνο ύστερα από ραντεβού είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει κάθε μέρα όταν ανοίγουν, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, για να τον δείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Click4more: Πάσχα 2021: Έτσι θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα – Όλα τα μέτρα

Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας, τα κέντρα αισθητικής μπορούν να ανοίξουν (προαιρετικά) από 07:00 έως 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μεγάλη Παρασκευή, που θα ανοίξουν μετά την Αποκαθήλωση, στις 13:00 έως 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 07:00 έως 18:00.

Μέσα σε κάθε κέντρο αισθητικής (σ.σ. κυρίως χώρου, πλην βοηθητικών όπως γραφεία, αποθήκη), μπορούν να είναι τέσσερα άτομα για έως 100 τ.μ. και από 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: