Λόρελ Χάμπαρντ: Η πρώτη τρανς αθλήτρια που ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες target=”_blank”

2
Λόρελ-Χάμπαρντ:-Η-πρώτη-τρανς-αθλήτρια-που-ετοιμάζεται-να-πάρει-μέρος-σε-Ολυμπιακούς-Αγώνες-target=”-blank”

Η αθλήτρια της άρσης βαρών, Λόρελ Χάμοαρντ, αναμένεται να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλπου θα αγωνιστεί σεΟλυμπιακούς Αγώνες, μετά την πρόκρισή της στους επαναπρογραμματισμένους για φέτος το καλοκαίρι αγώνες του Τόκιο.

Η Χάμπαρντ εξασφάλισε μια θέση  στην κατηγορία των βαρέων βαρών γυναικών, αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενέκρινε μια τροποποίηση των κανόνων, καθώς η πανδημία της Covid-19 ανάγκασε την ακύρωση πολλών προκριματικών.

Η αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία, 43 ετών, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ως μέλος της εθνικής ομάδα άρσης βαρών γυναικών της χώρας που θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Σημειώνεται ότι η Χάμπαρντ συμμετείχε σε αγώνες άρσης βαρών ανδρών πριν από την αλλαγή φύλου το 2013.

Εχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να αγωνιστεί ως διεμφυλικό άτομο στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2015, όταν η ΔΟΕ εξέδωσε νέες οδηγίες που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε τρανσέξουαλ αθλητή να αγωνιστεί ως γυναίκα υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι κάτω από 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον πρώτο τους αγώνα.

Η άρση βαρών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με το πόσο δίκαιο είναι  τρανσέξουαλ αθλήτριες να ανταγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα, και η παρουσία της Χάμπαρντ στο Τόκιο αναμένεται να προσελκύσει τεράστια προσοχή στα μέσα ενημέρωσης καθώς και κριτική από άλλες αρσιβαρίστριες και προπονητές.

Το χρυσό της μετάλλιο που κέρδισες στους Αγώνες του Ειρηνικού το 2019 στη Σαμόα, προκάλεσε οργή στο νησιωτικό έθνος.

Η ομοσπονδία άρσης βαρών της Αυστραλίας προσπάθησε να εμποδίσει την Χάμπαρντ να αγωνιστεί στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2018 στη Χρυσή Ακτή, αλλά οι διοργανωτές απέρριψαν αυτή την ενέργεια.

Η αμερικανική ομάδα Αρσης Βαρών δήλωσε ότι δεν είχε πρόβλημα με τη συμμετοχή της Χάμπαρντ στους αγώνες.

(με πληροφορίες από CNN)

ΠΗΓΗ: