Κυριακάτικο τραπέζι: Ρολό με κιμά και μικρά γαλακτομπουρεκάκια target=”_blank”

0
Κυριακάτικο-τραπέζι:-Ρολό-με-κιμά-και-μικρά-γαλακτομπουρεκάκια-target=”-blank”

Και οι δύο συνταγές σ′ αυτό το Κυριακάτικο τραπέζι είναι λίγο μπελαλίδικες, αλλά χαλάλι. Άλλωστε αποτελούν αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με το σπίτι μας να γεμίζει υπέρωχες μυρωδιές και ο ουρανίσκος μας με τέλειες – μοναδικές γεύσεις.

Μαγειρεύουμε λοπόν για κυρίως, εξαιρετικό ρολό κιμά – δύο είδων- με το αυγουλάκι του στην μέση και φρέσκια ντοματούλα για σάλτσα, το οποίο επιλέγουμε να το σερβίρουμε με ένα πουρέ πατάτας με φρέκσο βούτυρο ενώ για γλυκάκι τρατάρουμε ταψιού και μάλιστα την επιτομή. Γαλκτομπουρεκάκι. 

Καλή όρεξη.

Ρολό με κιμά

Μερίδες: 6 

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

300 γρ. κιμά χοιρινό

1 αυγό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

4 αυγά βρασμένα

5 φρυγανιές μικρές 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μουστάρδα

αλατοπίπερο

λαδόκολλα

για την σάλτσα

5 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

1 φύλλο δάφνης

1 καρότο κομμένο σε κύβους

1 ξύλο κανέλας

αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Βάζουμε τους κιμάδες σε μία λεκάνη και μουσκεύουμε τις φρυγανιές σε ένα μπολ με νερό. Τις στύβουμε καλά και τις προσθέτουμε στην λεκάνη. Ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό. τον δυόσμο, την μουστάρδα. μία κουταλιά λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Απλώνουμε δύο κομμάτια λαδόκολλα 50×40 εκ., αλείφουμε το επάνω κομμάτι με λάδι και βάζουμε τον κιμά. Τον στρώνουμε ώστε να σχηματιστεί ένα ωοειδές χοντρό φύλλο. Καθαρίζουμε τα βρασμένα αυγά και τα τοποθετούμε ολόκληρα στο κέντρο του κιμά, κατά μήκος.

Διπλώνουμε τον κιμά ώστε να κλειστούν μέσα τα αυγά και πλάθουμε πολύ καλά το ρολό για να ενωθούν οι άκρες και να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο. Διπλώνουμε με το λαδόχαρτο, στρίβουμε τις άκρες και το δένουμε με σπάγκο καλά. Το τοποθετούμε στο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με λάδι και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.

για την σάλτσα

Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε, ρίχνουμε την κανέλα, την δάφνη, το καρότο, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Την βράζουμε για 30 λεπτά έως ότου δέσει.

για το στήσιμο

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει λίγο το ρολό. Αφαιρούμε τον σπάγκο και την λαδόκολλα. Βάζουμε το ρολό σε πιατέλα και το κόβουμε σε φέτες. Περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε.

Tip

Μπορούμε να ετοιμάσουμε δύο μικρά ρολά, μοιράζοντας τον κιμά σε δύο μέρη, τα οποία θα τυλίξουμε χωριστά.

 

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας…για τις γιορτινές στιγμές» εκδόσεις Φυτράκη από τον Ελεύθερο Τύπο σε συνταγές της Βάσιας Χριστοφόρου.

 

Γαλακτομπούρεκο σε ρολάκια

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 20 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό φύλλα κρούστας

4 φλιτζάνια γάλα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

3 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

3 αυγά

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο

1/2 κ.γ ξύσμα λεμονιού

για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

1/2 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Την βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε δύο κουταλιές βούτυρο, το ξύσμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. (Ανακατεύουμε κατά διστήματα για να μην σχηματιστεί κρούστα).

Παίρνουμε ένα φύλλο και το κόβουμε σε τρεις λωρίδες. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.

Παίρνουμε δύο λωρίδες και τις αλείφουμε με βούτυρο. Βάζουμε μια κουταλιά κρέμα, διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες.

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και τοποθετούμε τα ρολά. Τα αλείφουμε με βούτυρο και τα ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στος 170 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

για το σιρόπι

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 8 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

για το σιρόπιασμα

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε για 2 λεπτά. Βουτάμε με τρυπητή κουτάλα λίγα λίγα τα ρολά στο σιρόπι για 1 λεπτό, τα βάζουμε σε σχάρα για να στραγγίξουν και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Tip

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο γαλακτομπούρεκο σε ταψί Νο 28. Τότε θα χρειαστεί να το ψήσουμε για 45 λεπτά.

 

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας…για τις γιορτινές στιγμές» εκδόσεις Φυτράκη από τον Ελεύθερο Τύπο σε συνταγές της Βάσιας Χριστοφόρου.

ΠΗΓΗ: