Κυριακάτικο τραπέζι: Γίγαντες στον φούρνο με μυρωδικά και βανίλια υποβρύχιο target=”_blank”

1
Κυριακάτικο-τραπέζι:-Γίγαντες-στον-φούρνο-με-μυρωδικά-και-βανίλια-υποβρύχιο-target=”-blank”

Κυριακάτικο τραπέζι με άκρως ελληνικές γεύσεις και συνταγές. Μαγειρεύουμε λοιπόν, γίγαντες αφράτους στον φούρνο με μυρωδικά, άλλωστε και λίγο όσπριο χρειάζεται που και που, ενώ για γλυκό σερβίρουμε «σπιτικό» υποβρύχιο.

Καλή όρεξη.

Γίγαντες στον φούρνο με μυρωδικά

Μερίδες: 8-10

Μαγείρεμα: 2 ώρες

Υλικά

1 κιλό φασόλια γίγαντες

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

5 – 6 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. μαϊντανό

3 κ.σ. μάραθο ή άνηθο

3 κ.σ. μυρώνια

400 γρ. χυμό ντομάτας

1μιση ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι

μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασόλια (γίγαντες) από ξένα σώματα και χαλασμένους σπόρους.

Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Χρειάζονται περίπου 12 ώρες να μείνουν στο νερό. Τα φασόλια θα τραβήξουν πολύ νερό και θα διπλασιαστούν στον όγκο τους.

Όταν τα φασόλια φουσκώσουν καλά, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε περίπου 10΄ σε κατσαρόλα με αρκετό νερό.

 Καθώς βράζουν τα ξαφρίζουμε. 

Στη συνέχεια, αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Να γίνουν μαλακά και αφράτα.

Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι.

Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή ανοξείδωτο στρογγυλό 38 εκ. ρίχνουμε 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο. 

Κόβουμε τα κρεμμύδια σχιστά (σε λεπτές φέτες) και τα ρίχνουμε απλωτά στο ταψί.

Αδειάζουμε τους γίγαντες στο ταψί.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, μυρώνια, μάραθο, κρεμμυδάκια, μπούκοβο και χυμό ντομάτας).

Λιώνουμε το αλάτι που θέλουμε για να αλατίσουμε το φαγητό με λίγο νερό και περιχύνουμε τους γίγαντες. 

Προσθέτουμε νερό 5 – 6 ποτήρια μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά.

Τελευταίο υλικό που ρίχνουμε στο ταψί είναι ένα ποτήρι ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού όλα τα υλικά χωρίς όπως να πιάνουμε από τον πάτο τα κρεμμύδια.

Προσοχή, να μη βγουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή με καπάκι εάν έχει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω, στη δεύτερη θέση από κάτω.

Μετά από μία και πλέον ώρα ανακατεύουμε τους γίγαντες.

Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αφήνουμε τους γίγαντες να ψηθούν μέχρι να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους. Οι γίγαντες θα πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω και μέσα θα είναι μελωμένοι.

Tip

Συνοδεύουμε με σαλάτα με βάση το λάχανο μαζί με πράσο, καρότο και πιπεριά Φλωρίνης και ντρέσινγκ χυμό πορτοκαλιού.

Mπορούμε να διατηρήσουμε τα μουλιασμένα φασόλια στην κατάψυξη ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα την επόμενη φορά.

Το μυστικό της συνταγής είναι, να είναι τα φασόλια καλοβρασμένα πριν μπουν στο ταψί.

Μπορούμε να βάλουμε μπόλικο σχιστό κρεμμύδι. Είναι αυτό που δίνει την γλύκα και κάνει τους γίγαντες μελωμένους και πεντανόστιμους. Μαζί με τα μυρωδικά φυσικά.

Δεν βάζουμε πολλή ντομάτα. Θέλουμε το φαγητό να είναι λαδερό και μελωμένο. Δεν θέλουμε να κάνουμε κοκκινιστό.

Αναδημοσίευση από HuffPost και MagiaCook

 

Βανίλια υποβρύχιο

Υλικά

2 φλυτζάνια νερό

2 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας

1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.

Όταν το λευκό μείγμα πήξει σημαίνει ότι είναι έτοιμο και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.

Αναδημοσίευση από HuffPost

ΠΗΓΗ: