Κορωνοϊός και μάσκα προστασίας: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας ενημερώνει

0
Κορωνοϊός-και-μάσκα-προστασίας:-Ο-Δρ.-Σπύρος-Μαζάνης-μας-ενημερώνει

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε αποκλειστικά στο govastileto.gr και σχολίασε τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε σχέση με τα σχολεία και τους μαθητές καθώς κι αν τελικά τα παιδιά θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν αλλά και για το αν θα πρέπει να γίνει μαζικά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η μάσκα προκαλεί προβλήματα υγείας στα παιδιά;

Η παγκόσμια παιδιατρική κοινότητα, η αμερικανική παιδιατρική εταιρεία και η ελληνική παιδιατρική εταιρεία συμφωνούν ότι η χρήση της μάσκας προσώπου στα παιδιά είναι ασφαλής και είναι ένα από τα βασικά μέσα προστασίας από την μόλυνση του κορωνοϊού.

Πόσο προστατεύει τελικά η μάσκα τα παιδιά από τον κορωνοϊό;

Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου φέρονται σοφά όταν για σοβαρά θέματα υγείας συμβουλεύονται έγκυρους επιστημονικούς φορείς και μάλιστα όταν είναι ολόκληρη ομάδα ειδικών επιστημόνων. Η μέχρι τώρα παγκόσμια εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας έχει δείξει ότι οποίος πολιτικός αυτοσχεδίασε, έχασε πολύτιμο χρόνο σε βάρος της υγείας των πολιτών της χώρας του. Στην Ελλάδα όλοι συμφωνούμε ότι μέχρι τώρα τα πήγαμε πολύ καλά στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Και ας μην παραβλέπουμε ότι οι Έλληνες ιατροί είναι σε σοβαρές θέσεις κλειδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συμφωνώ ότι η χρήση της μάσκας προσώπου στα παιδιά στην παρούσα φάση είναι ένα από τα τρία μέσα που μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά και τους ενήλικες από την διασπορά του κορωνοϊού μέχρις ότου δοθεί η ευκαιρία στους επιστήμονες να παράξουν ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Η χρήση της μάσκας είναι προσωρινή, λίγη υπομονή μερικούς μήνες  και θα απαλλαγούμε και από την μάσκα και από τον κορωνοϊό.

Ποια μάσκα είναι κατάλληλη; Η ιατρική ή η υφασμάτινη..

Αν θέλουμε να κάνουμε ένα κρας -τεστ αυστηρό, η καλύτερη μάσκα είναι η ΚΝ95 η οποία προστατεύει αυτόν που την φοράει 95% και τον απέναντι του πάλι 95 %. Η χειρουργική μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει 50% και τον απέναντι του 95 %. Η υφασμάτινη εξαρτάται από την ποιότητα της, δηλαδή την ποιότητα του υφάσματος και τον αριθμό των στρωμάτων που διαθέτει. Κατά μέσο όρο η υφασμάτινη φαίνεται ότι προστατεύει αυτόν που την φοράει 20% και τον απέναντι του 30-40%. Αν υπολογίσουμε όμως ότι όλοι θα φοράνε την μάσκα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει συνέργεια  και υπεραξία της προστασίας. Όμως σε τελική ανάλυση σημασία έχει ο τρόπος που την φοράει κάποιος την μάσκα: δηλαδή να την καθαρίζει και να την σιδερώνει πολύ συχνά, να μην την βγάζει και την βάζει συνεχώς, να μην ακουμπάει τα χέρια του κλπ. 

Τι συμβουλεύετε τους γονείς λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Τι πρέπει να προσέχουν;

Τα κλασικά μέτρα της προσωπικής υγιεινής που συμβουλεύουμε πάντοτε για την πρόληψη και των άλλων λοιμώξεων ειδικά για την εποχική γρίπη: Καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή του συγχρωτισμού πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους, καλό αερισμό των δωματίων, ολοκλήρωση των εμβολιασμών, καλή διατροφή με φρούτα, λαχανικά και αποφυγή των γλυκών και των λιπαρών. Οι γονείς να είναι το καλό παράδειγμα για την μάσκα και την προσωπική υγιεινή, να βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος και να μην είναι αρνητικοί διότι τα παιδιά θα παίρνουν δίπλα μηνύματα και θα αισθάνονται ανασφάλεια πράγμα που ειδικά στα μεγαλύτερα θα τους προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις.

Πρέπει να γίνει μαζικά το αντιγριπικό εμβόλιο;

Οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το τι συμβουλεύαμε και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κορωνοϊό. Ο ανιγριπικος εμβολιασμός ενδείκνυται για όλους τους υγιείς αλλά και άτομα υψηλού κινδύνου από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω. Απλώς φέτος για να μην συνυπάρχει υποψία γρίπης και κορωνοϊού καλό θα ήταν να μην ξεχαστεί από κανέναν να κάνει το εμβόλιο. Το πρόβλημα μάλλον θα είναι αν θα υπάρξουν ικανές ποσότητες αντιγριπικών εμβολίου για να εμβολιασθούν όλοι οι πολίτες.

Ευχαριστούμε τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

ΠΗΓΗ: