Κορονοϊός: Αυτές είναι οι πέντε χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού

0

Πέντε είναι οι χώρες σε όλο τον κόσμο που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για το Μπουρούντι, την Ερυθραία, την Αϊτή, τη Βόρεια Κορέα και την Τανζανία, τις μόνες χώρες μεταξύ των 194 κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δεν έχουν «τρέξει» οι διαδικασίες ανοσοποίησης. 

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις πέντε αυτές εναπομείνασες χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε την Τρίτη (29/6) το ορόσημο χορήγησης τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. «Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις χώρες στη λήψη αποφάσεών τους αναφορικά με την έναρξη εμβολιασμών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανιμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε εκφράσει την επιθυμία κάθε χώρα να αρχίσει να εμβολιάζει τους εργαζομένους στους τομείς υγείας και τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2021, μια προθεσμία που έληξε τον Απρίλιο.

«Η πανδημία τροφοδοτείται από ανισότητες»

Εντούτοις, πλούσιες χώρες κρατούν παρτίδες εμβολίων που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής την ώρα που ορισμένες χώρες περιμένουν ακόμη να χορηγήσουν στον πληθυσμό τους τις πρώτες τους δόσεις.

«Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων, που τροφοδοτείται από ανισότητες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανιμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος στοχεύει να εγγυηθεί πρόσβαση σε εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, έχει μέχρι στιγμής διανείμει 89 εκατομμύρια δόσεις σε 133 χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι προμήθειες αυτού του μηχανισμού έχουν πρακτικά εξαντληθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο κόσμος έχει αποτύχει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις