Κορονοϊός: Αμφιβολίες Φάουτσι για τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια

0
1
Κορονοϊός:-Αμφιβολίες-Φάουτσι-για-τα-ρωσικά-και-κινέζικα-εμβόλια

Σε υποεπιτροπή για τον κορονοϊό του Κογκρέσου κατέθεσε χθες ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τζόρνταν.

Ο τελευταίο ρώτησε τον κ. Φάουτσι αν εκτιμά πως πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ, με τον λοιμωξιολόγο να απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για τις διαδηλώσεις και τον Τζόρνταν να του απαντά: “Κάνετε κάθε είδους συστάσεις. Κάνετε συστάσεις για τα ραντεβού, για το μπέιζμπολ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς”.

“Δεν θα εκφράσω γνώμη για τον περιορισμό οποιουδήποτε πράγματος”, τόνισε ο Φάουτσι. “Απλώς σας ενημερώνω ποιος είναι ο κίνδυνος και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, όπου και να είναι αυτά”, πρόσθεσε.

Αμφιβολίες για τα εμβόλια Ρωσίας και Κίνας

Εξάλλου ο δρ Φάουτσι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της covid-19 που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο η Κίνα και η Ρωσία.

“Ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε”, δήλωσε.

“Το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο”, εκτίμησε ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της covid-19 τα οποία έχουν αναπτύξει ρωσικά κρατικά ερευνητικά κέντρα.

Η Μόσχα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της.

Πολλά εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανάμεσά τους και ένα κινεζικό το οποίο παράγουν από κοινού ένα κινεζικό, στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο και ο φαρμακευτικός όμιλος CanSino Biologics.

Στα τέλη Ιουνίου ο κινεζικός στρατός έδωσε άδεια για τη χρήση στις τάξεις του αυτού του εμβολίου, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τελευταίες φάσεις των δοκιμών του.

Η κατάθεση του Φάουτσι στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου πραγματοποιήθηκε στο τέλος ενός μήνα κατά τον οποίο οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25.000, ενώ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 4,5 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 152.000 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: